СРБИ у Федерацији БиХ, иако су конститутиван народ, грађани су четвртог реда. Имају мања права него мигранти. Док мигранти из афро-азијских земаља, без икаквих личних докумената, добијају бесплатно храну, смештај, здравствену заштиту и интернет, више од 20 српских села и даље је без струје.

Ово је у јавност изнео председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

- У БиХ је ушло око 40.000 миграната, од којих су око 30.000 мушкарци и сви се изјашњавају као Мухамеди из Сирије, иако су из Авганистана, Ирака и других земаља. Срби из села Пркоса радо би се мењали са мигрантима у Бихаћу, јер живе у далеко бољим условима него повратници - каже Радановић.

Прочитајте још - Зашто Срби у БиХ постају Бошњаци

Он додаје да је на последњем попису, пре шест година, уписано 56.000 Срба у Федерацији, али да је од тада број пао на око 45.000. У Сарајевском кантону мање их има него Кинеза, Арапа и осталих страних народа. До 30.000 живи у четири општине: Гламоч, Грахово, Дрвар и Босански Петровац. У осталим кантонима, где су мањина, потпуно су маргинализовани и не могу да добију посао у јавним службама, или га добијају у занемарљивом проценту.

Те општине, иако међу најнеразвијенијим, добијају минимална средства са врха. Како су навели начелници општина Дрвар и Гламоч, Душица Рунић и Небојша Радивојша, да није помоћи Србије и Републике Српске, не би опстали. Срби у Федерацији су свакодневно на мети напада, а српска црква у Пофалићима нападнута је чак 18 пута.

Представници српских општина убеђени су да федералне власти покушавају да населе 7.000 миграната у њихова села, да би променили етничку структуру и натерали их у избеглиштво. Зато су устали против таквог покушаја у Меденом Пољу, а браниће и Липу.

ПОМОЋ ИЗ СРБИЈЕ

ОТВАРАЊЕ погона "Јумка" у другој половини децембра вратиће нам наду и побољшати повратак, рекла је Душица Рунић: - Од милион евра помоћи, коју је Србија издвојила за Дрвар, уложићемо део у формирање пословне зоне, а део за реконструкцију водовода и инфраструктуру.