У ЗАВИЧАЈУ патријарха Павла, Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији, литургијом у обновљеној цркви, подигнутој на темељима спаљене 1991. године, у петак је обележена деценија од упокојења 44. поглавара СПЦ, који је, у најтежим годинама за српски народ, "проводио истину Христову између Сциле и Харибде".

Заупокојену литургију служио је изасланик јерусалимског патријарха, архиеписког катарски Макарије, уз саслужење владике Јована, епископа славонског и свештенства ове епархије.

- Српском народу и његовој цркви патријарх Павле је оставио потпис свеца и ви му се достојно одужујете - казао је епископ Макарије.

Звона са новог торња од раног јутра су призивала на литургију. Одавно није било такве пуноће у звуку који се разлегао завичајном, патријарховом равницом. Одавно тај звук није окупио толико Срба да им црква, барем на један дан, буде истинско прибежиште и уточиште.

- Задивљен сам новим храмом, заслужио је то наш Паја - говори Петар Радосављевић из Слатине.

Он се дуго задржао испред иконе са ликом омиљеног поглавара Српске цркве, али и испод малене стаклене витрине у којој се на левој страни зида, испод прозора, чува његов омофор, златовезом ишаран. Чини се, на тренутак, као да га је управо сад окачио о стари дрвени чивилук.

Прочитајте још - Обнављају се кућа и имање патријарха Павла

После литургије, ломљења славског колача, у сусрет великом православном празнику - Ђурђицу, владика Јован је госте и кућанске домаћине који су овде остали и опстали да трају, повео у обилазак обновљеног патријарховог имања. У кућу, у њиву, у нови парохијски дом...

- Ово је обнова и душе нашег народа - казао је владика. - Ми смо, ипак, тек на почетку посла. Намера нам је да ова кућа буде отворени музеј посвећен патријарху Павлу. Овде ће бити све његове "станице". Одавде, одакле је кренуо, па преко овчарско-кабларских манастира, Сарајева, Косова и Метохије, до Београда... У дубини имања биће парк и конаци у којима ћемо дочекивати децу наших Славонаца из читавог света.

Обратио се, потом, славонским домаћинима владика Јован, на само њему својствен начин:

- Дођите, доведите децу да негују и памте завичај.

До касних вечерњих сати дан посвећен патријарху Павлу био је испуњен сећањем на његову личност и његова дела. Дан који је спојио људе у лепоти душе под торњем обновљене цркве. На темељима старе исто је именована - Црква светих апостола Петра и Павла.

СЛУЖИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ

ОСВЕЋЕЊЕ обновљене цркве у Кућанцима служиће данас патријарх Иринеј. Он је синоћ допутовао у Слатину и присуствовао духовној академији. Српска православна црква ће, уз годишњицу упокојења патријарха Павла, обележити и осам векова самосталности СПЦ и прославити Ђурђиц, крсну славу бројних српских, славонских домаћина.


На парцели на којој је рођен Гојко Стојчевић биће основан музеј

Фото Н. Фифић


Архиепископ Макарије из Катара на литургији посвећеној покојном патријарху Фото Драган Миловановић


Павле приказан са ореолом на фресци