МИНИСТАР финансија Синиша Мали и две адвокатске канцеларије, његови правни заступници, поднели су Одбору за професионалну етику Универзитета у Београду и Факултету организационих наука укупно три жалбе на одлуку Наставно-научног већа ФОН којом му је изречена јавна осуда због неакадемског понашања приликом писања доктората. Жалбе су поднете због процедуралних пропуста, а у њима, између осталог, стоји да се сам поступак води без захтева у форми коју предвиђају правила поступка.

Како сазнајемо, у жалбама се наводи да нико није доставио захтев у адекватној форми и тиме нико нема својство странке која је иницирала поступак. Замерено је и то што се поступак води на основу дописа који је Факултету организационих наука доставио ректор Београдског универзитета. Тај допис никада није достављен Синиши Малом на писмени одговор. Сам поступак се де факто води без учешћа Синише Малог као учесника у поступку - наводи се у жалби.

Истиче се, такође, да ниједна од досадашњих одлука није достављена Синиши Малом, па је самим тим и био ускраћен да улаже жалбу, а ниједна жалба није достављена Синиши Малом на одговор на жалбу.

Прочитајте још - Честитке председника Вучића Синиши Малом: Први пут после неколико деценија смо добили на берзи каматну стопу од 1,25 посто за замену лоших кредита

Адвокати и сам министар Мали као аргумент су навели и да на последњу одлуку Научно-наставног већа ФОН, није могућа жалба иако је ректорка најавила да ће о њеној жалби Одбор за етичка питања Универзитета у Београду, одлучити до 22. новембра. Жалба на одлуку Наставно-научног већа није дозвољена у складу са Правилником о поступку утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова.

Иначе, Ректорату је раније поднето пет жалби на одлуку ФОН које је ректорка Иванка Поповић објединила у једну и послала Одбору за професионалну етику. Одбор коначну одлуку о томе да ли су прекршена правила академског понашања у изради докторске дисертације треба да донесе до 22. новембра.


Синиша Мали недавно је изјавио да се нада да ће Одбор за етику имати довољно снаге да донесе објективну одлуку о његовом докторату, без притиска опозиције.

ПОЦЕПАО БИХ РАД

МИНИСТАР Синиша Мали недавно је изјавио да прича око дисертације предуго траје, те да би тај докторат најрађе поцепао:

- Као неко ко има толико диплома, ко је толико тога урадио, написаћу још један - рекао је Мали и оценио да његов докторат више никога не интересује.