Дан Војнобезбедносне агенције и велики јубилеј од 180 година организоване безбедносне заштите војске, обележен је свечаношћу у згради старог Генералштаба.


Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Милорад Вељовић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.


Честитајући празник, министар Вулин је поручио да отаџбина од припадника Војнобезбедносне агенције очекује безусловну посвећеност, безусловно слушање и спровођење наређења свог врховног команданта и државног руководства, као и да држава и војска од њих очекују да имају поверење у своју земљу и свој народ, саопштило је Министарство одбране.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ово су шпијуни који су ухапшени у акцији БИА, МУП-а и ВБА: Крали тајну документацију за производњу ретког снајперског метка (ФОТО)


"Боље да вас се плаше зато што сте у стању да одбраните своју земљу, него да вам се смеју зато што нисте у стању да то урадите. Боље да вас мрзе зато што чувамо своју Србију, него да вас воле зато што сте је напустили и зато што сте је предали. Векови иза нас учили су нас да у најтежим тренуцима на крају останемо сасвим сами", рекао је Вулин и додао да баш зато што се у најтежим тренуцима можемо поуздати само у себе, мисија припадника Војнобезбедносне агенције је да војску и земљу припремају за тај тренутак, за који се нада да никада неће доћи, а за шта државно руководство чини баш све да до тога никада и не дође.


Фото: Министарство одбране


Поводом обележавања Дана Војнобезбедносне агенције јубиларну плакету Војнобезбедносне агенције министру одбране Александру Вулину уручио је најмлађи припадник Војнобезбедносне агенције.


Наредбом министра одбране, за јубилеј од 180. година организоване безбедносне заштите војске, Војнобезбедносној агенцији додељен је Знак Војнобезбедносне агенције у облику заставе.


Дан Војнобезбедносне агенције - 12. новембар обележава се као сећање на исти датум 1839. године, када је у Кнежевини Србији донет Војни закон, први правни акт којим су системски и први пут на целовит начин разрађени облици угрожавања безбедности војске и питања безбедносне заштите војске.