Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, са члановима Колегијума, присуствовали су данас свечаности поводом 17. новембра – Дана Центра за мировне операције, која је одржана у касарни „Бањица 2“.

Честитајући празник, министар Вулин указао је на значај учешћа наше земље у мировним операцијама, истичући да снажењем и јачањем српске државе, ми смо поново почели да доносимо мир.

- Од момента када је председник Александар Вучић, наш данашњи врховни командант, постао министар одбране, започело је значајно веће улагање и повећавање броја наших припадника, као и броја мисија у којима учествујемо. На то смо поносни, јер показује колико нам је земља ојачала, колико нам је Војска моћнија, колико смо и ми као друштво безбеднији и сигурнији – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, када вам неко да да чувате или успоставите мир у његовој земљи, то није поверење у вашу технику, наоружање и опрему, а не чак и у вашу обуку, то је поверење у вас, вашу државу, ваш народ и вас као људе да нећете погазити реч и да ћете оне који су дошли да од вас траже да претекну, да преживе, да трају, да их нећете изневерити, заборавити, предати и напустити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија добила нову генерацију младих хероја!

- Застава Уједињених нација коју носите, носи се уз заставу Србије, носи се уз заставу народа чија древна традиција каже да разоружани непријатељ постаје гост, а онај који је у часу невоље затражио да му сачувате главу и част, постаје део ваше породице и његова безбедност, његов образ, вреди колико и ваш. Таква је традиција вашег народа. Ви никада нисте, ни у прошлости, ни сада, ни у будућности, заборавили на древну традицију вашег народа да се невољницима чува и живот и образ. Ви нисте као они који су прљали заставу УН у Хрватској, бежећи и склањајући се пред злочиначком акцијом Олуја, пуштајући да нам се побија народ и нејач, допуштајући да кроз ваше линије пробију они од којих сте требали и морали да чувате и српску децу. Ви нисте и нећете укаљати ни своју ни заставу УН, где год да сте, као они који су, чувајући Сребреницу, допуштали да из ње испада Насер Орић, коље и убија по Подрињу, без казне, заштићен, сачуван. Ви нисте и нећете допуштати да кроз ваше линије пролазе крволоци и убице какав је био Насер Орић и да на својој души и образу имате ископане очи судије Илића и поклану децу Подриња. Ви ћете сачувати свачију главу, свачији живот и свачију част – поручио је министар Вулин.

Према речима начелника Центра за мировне операције пуковника Миливоја Пајовића, данашњи празник је прилика за присећање славних имена и великих дела претходних генерација, прве кораке начињене у песку Синаја пре 63 године, али и оне које су под заставом УН положили свој живот за бољи и мирнији свет. Осврнувши се на значај учешћа наших припадника у мировним операцијама у претходних шест деценија, пуковник Пајовић је истакао да је кроз 22 ротације прошло укупно 14.265 ангажованих лица. Југославија је дала око 22 одсто снага на Синају, чинећи најбројнији и најопремљенији део међународних мировних снага.

Министар одбране доделио је и 71 војну спомен-медаљу за учешће у мировним операцијама, које је на данашњој свечаности уручио одликованим мировњацима.