Хаос у Пећинцима због продаје 13 хектара земљишта: Извршитељ продаје непокретност која не сме да се отуђи, у истрагу се укључио и ФБИ

З. УСКОКОВИЋ

15. 11. 2019. у 13:00

Хаос у Пећинцима због продаје 13 хектара земљишта: Извршитељ продаје непокретност која не сме да се отуђи, у истрагу се укључио и ФБИ

Фото Ж. Кнежевић

Упркос судској забрани, јавни извршитељ за 22. новембар заказао лицитацију 13 хектара вредног земљишта у Шимановцима

УКОЛИКО надлежни правосудни и полицијски органи хитно не реагују, Општина Пећинци, а самим тим и држава, остаће без 13 хектара земљишта у индустријској зони у Шимановцима, у близини ауто-пута Београда - Загреб. Упркос томе што су прекршени сви закони Србије и супротно одлукама највиших судских инстанци - лицитација ове вредне имовине заказана је за 22. новембар!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Недостаје 80.000 евра: Ово је Петра Ђорђевић (3), лекари су рекли да ће умрети за два дана, а данас бије животну битку у Паризу (ФОТО)


Земљиште, чија је вредност процењена на више од два и по милиона евра, одлуком Вишег суда у Сремској Митровици, коју је потврдио и Апелациони суд у Новом Саду, не може да се "отуђи и оптерети". То, практично, значи да не може да се препродаје нити да се заложи. Овакво судско решење, међутим, јавни извршитељ Мирјана Димитријевић из Београда тумачи на свој начин и покушава да прода земљу, која је под судским спором. У својој одлуци, она, између осталог, наводи следеће:

- Јавни извршитељ је утврдио да се забрањује туженом другог реда, овде извршном дужнику Бориславу Радосављевићу из Београда, отуђење и оптерећење предметних непокретности, али се не забрањује јавном извршитељу да спроведе извршење на предметним непокретностима.

Оваква одлука јавног извршитеља натерала је челнике Општине Пећинци да против ње напишу притужбу на рад и упуте је Комори јавних извршитеља. Челни људи Пећинаца и општинско правобранилаштво о овоме су обавестили највише државне органе, а кривична пријава поднета је и Тужилаштву за организовани криминал. Укључена је и Служба за борбу против организованог криминала (СБПОК), као и Одељење за борбу против корупције.

- Ово је јединствен случај у нашој држави да извршитељ продаје непокретност за коју је судском одлуком забрањено отуђење - прича, за "Новости", председник Општине Пећинци мр Жељко Трбовић, док очекује реакцију надлежних. - Ти хектари су под спором, у току је судски парнични поступак пред судом у Руми, али одређена група људи хоће да се на брзину докопа вредне имовине, и пре него што се утврди ко је стварни власник земље.

Мр Жељко Трбовић


Јавни извршитељ наложио је продају, јер адвокат Небојша Авлијаш, правни заступник Борислава Радосављевића из Београда, не може другачије да наплати адвокатске услуге у висини од 16,4 милиона динара. Интересантно је, међутим, да адвокат Авлијаш заступа Радосављевића управо у спору са Општином Пећинци, а у вези са поменутим парцелама.

- Против Радосављевића се води парнични поступак, јер је, како је утврђено, фалсификовао одређене документе како би постао наводни власник тог земљишта - објашњава Трбовић. - Тих шест парцела је 2005. године Месна заједница Шимановци, која припада Пећинцима, продала Фондацији породице Селак из Америке, а чији су корени овде. Они су желели да саграде универзитет. У уговору лепо пише да, уколико после одређеног периода та образовна установа не буде саграђена, земљиште ће, које је продато по симболичној цени, бити враћено општини.

У међувремену, оснивач Фондације Младен Селак је преминуо, а његов син Џорџ је наставио да је води. Недуго потом, појавио се Борислав Радосављевић, који је тврдио да је Младену Селаку позајмио пола милиона евра и да му је он на име тога 2009. године дао менице Фондације, која је полагала право на земљиште.

Тада се у истрагу укључио и амерички ФБИ, чији је задатак био да испита Џорџа Селака, али и утврди аутентичност потписа његовог оца Младена.

- Утврђено је да су сви потписи на том наводно споразуму између Селака и Радосављевића, као и на меницама и меничном овлашћењу, фалсификовани - тврди Трбовић. - Имали смо среће да је Младен Селак у полицији више пута потписивао неке папире, па је вештачење било лако и брзо. Против Радосављевића се због овог фалсификовања води поступак пред судом у Руми.

Полиција је Радосављевића због овога и хапсила. Извесно време провео је у притвору, а сада се брани са слободе. Он је у овом случају ангажовао адвоката Авлијаша да га брани од оптужби за навођење на оверавање неистинитог садржаја. Током тог поступка, Радосављевић му је, како тврди његов адвокат, остао дужан 16,4 милиона динара.

На основу тог дуга је и покренута цела процедура продаје земљишта, које је и даље под спором. Поврх свега, постоје решења највиших судских инстанци да ти хектари не могу да се продају нити заложе док траје судско утврђивање ко је заправо њихов власник.


ИЗВРШЕЊЕ УПРКОС ЗАБРАНАМА

АДВОКАТ Небојша Авлијаш је против свог клијента Борислава Радосављевића покренуо извршни поступак за наплату дуга почетком 2018. у Основном суду у Руми. Како је, међутим, у катастру забележено да је земљиште под спором, овај суд није дозволио извршење.

Тада је, међутим, покренуто извршење пред Основним судом у Младеновцу, судска јединица у Сопоту, на чијој територији Борислав Радосављевић има пребивалиште. Када је суд дозволио извршење, одмах је затражено да се продају спорне парцеле у Шимановцима.

- Неколико пута су мењали извршитеље, јер су претходници вероватно видели да ту нису чиста посла - каже Трбовић. - Онда су дошли до извршитеља Мирјане Димитријевић, која је 22. октобра донела закључак о продаји свих шест парцела. Лицитација је заказана, а ми смо због овог скандалозног решења написали приговор Основном суду у Младеновцу. Сада нам остаје само да чекамо на реакцију државних органа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Рашо

17.11.2019. 10:11

За рубрику "Србија на добром путу" и "срамота ме је како нам д

Milan

17.11.2019. 11:13

a sudija iz mladenovca kucni prijatelj.koja muvaza.pa na takve fore su i ojadili ovu nasu napacenu zemlju.sto bi ja reko sto sto vise skole to veci lopovi