Брижни пастир српског народа: Деценија од смрти патријарха Павла

Р. ДРАГОВИЋ

15. 11. 2019. у 07:30

Брижни пастир српског народа: Деценија од смрти патријарха Павла

Фото Д. Миловановић

У селу Кућанци биће освећена обновљена црква

НА данашњи дан, 14. новембра, пре тачно десет година, овај свет је напустио патријарх српски Павле - највољенији поглавар Српске православне цркве новијег доба. Његове тихе речи деценију после смрти све гласније одјекују међу Србима, чинећи јединствени народни кодекс вере, етике, врлина и духовности.

Поводом десетогодишњице смрти Божјег човека Павла, још за живота сматраног живим светитељем, данас ће у Храму Светих апостола Петра и Павла у његовом родном месту - славонском селу Кућанци - бити служена света архијерејска литургија, коју ће предводити патријарх српски Иринеј, са епископом пакрачко-славонским Јованом (Ћулибрком) и другим архијерејима Српске цркве. Сећању на 44. српског патријарха биће посвећена и Свечана академија која ће вечерас бити одржана у оближњој Слатини.

Програмом молитвеног обележавања десетогодишњице Павлове смрти предвиђено је и освећење храма посвећеног светим апостолима у Кућанцима, који је миниран 1991. године. На деценију од његове смрти биће афирмисана идеја, иза које стоји благослов владике Јована, о обнови куће на имању Стојчевића. Постојеће здање биће претворено у музеј посвећен патријарху Павлу. План је да на имању никне његова задужбина - црквица са конаком за пријем деце из целог света. Овај комплекс биће подигнут у стилу старе призренске градње, па се незванично већ и назива "Мали Призрен".

Прочитајте још - Мој деда патријарх Павле, и човек и светац

Верници СПЦ данас ће се сетити тренутка када је 15. новембра 2009. године престало да куца велико и тихо монашко срце патријарха Павла. Многи умни људи тих дана сагласили су се да није било личности новије историје која је за собом оставила већу празнину у српском народу. Вишедневни растанак вољеног патријарха и верника и његов испраћај до вечног почивалишта у манастиру Раковица, према броју учесника, достојанству и искрености, био је догађај какав се не памти у српској историји.

Академик Матија Бећковић оставио је аутентичну цртицу о Павловом испраћају:

"Нико није тише говорио а да се даље чуо. Нико с мање речи није рекао више. Нико није лакше ходио земљом, а да је остављао дубље трагове. Нико није био мањег раста, а да се видео с веће даљине. Отуда, ни више људи ни веће тишине него на његовом погребу!"

Фото Н. Фифић


У колективном памћењу нашег народа патријарх Павле и данас живи као јединствена и непоновљива личност. Запамћен је као верник истинске хришћанске вере, "човек јеванђеља", који је живео онако како је и говорио. Павле је црквом управљао у позним животним годинама у изузетно туробно време распада Југославије, грађанског рата и страдања српског народа. Вођен мишљу о "тихим речима и јаким аргументима", паству је водио са мудрошћу старца, стрпљењем домаћина и бригом родитеља. Народ је то препознао, и веровао му.

Бећковићевим речима речено, људи су "знали да је веровао и сви су му веровали да верује", чиме су и сами нашли своју веру.

Прочитајте још - Обнављају се кућа и имање патријарха Павла


ОРЕОЛ И ЗА ЖИВОТА

НЕБРОЈЕНЕ су приче и легенде о скромности патријарха Павла, његовом тихом начину живота, монашкој смерности и праштању. У СПЦ подсећају на његову искрену посвећеност молитви, литургији и речи Божијој, коју је целог живота и у најтежим условима проносио. Све ово основа је за многе иницијативе да би Сабор СПЦ патријарха Павла требало да приброји Диптиху светих - прогласи га за светитеља.

- Ореол изнад главе Павле је носио и за живота - наведено је у једној иницијативи која је стигла на адресу Патријаршије у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Sportista

15.11.2019. 07:55

Večna mu slava. Kada će biti proglašen za sveca? Ili i to nekome smeta? Jedan jedini dostojan svakog poštovanja...

ranko75

15.11.2019. 10:20

@Sportista - Proglasenje za sveca nisu izbori u mesnu zajednicu. Koliko god da se trudis ne moze da se rodi pre nego sto izadje rok. O tome resava sveti sinod SPC i tamo nikome ne smeta, ali se trebaju skupiti dokazi svetosti.

verni vernik dela za života govore

15.11.2019. 09:21

prošli prvi među jednakima je zauzeo taj tron posle po meni sumnjive smrti patrijaha germana I tada nastaje po srpski narod ne zapamceno stradanje gubitak života na desetine hiljada vernika hiperiflacija ne zabeležena u istoriji ratovi mobilizacije a da nije digao glas protiv svih tih nesreca a mogao je kao dalaj lama što je na Tibet otišao tako je mogao da ode u ameriku I odatle da napada vlast koja je desetkovala srbiju I vrhunac želja da bude sahranjen u krugu dvojke umesto na kosovu svetom

ranko75

15.11.2019. 10:18

@verni vernik dela za života govore - Nemoj da zakeras! Tebe ne valja patrijarh Pavle! Mozda ti je i Bog nesto duzan? Mozda i on ne valja za tebe? A sta ti iz sebe prestavljas kada su losi svi koji su hiljadu puta dostojniji od tebe. Doktore izleci se sam pa onda leci druge! U svom oku ne vidis trn a u tudjem vidis trun!

Hrvoje

15.11.2019. 10:42

@verni vernik dela za života govore - Bravo na komentaru!! A Stepinac je kod nas Katolika "zločinac" jer nije digao glas protiv ustaškog režima....

Miki Milanovic

15.11.2019. 09:52

Непоновљива личност, велико светло мудрости нашег народа. Данас му нико није ни до колена у црквеној хијерархији.