Новина у здравству: Деци сензори за мерење шећера у крви о трошку РФЗО

Б. Р.

14. 11. 2019. у 23:07

Новина у здравству: Деци сензори за мерење шећера у крви о трошку РФЗО

Depositphotos

Од 1. јануара наредне године деца која имају дијабетес и која су на инсулинској терапији добиће сензоре за мерење шећера у крви

ГОТОВО половина од око 710.000 оболелих од шећерне болести у Србији је из популације радно способног становништва, док се дијабетес типа два све чешће дијагностикује код деце и адолесцената, што је последица растуће епидемије гојазности, упозорио је јуче, на Светски дан дијабетеса, министар здравља Златибор Лончар. Он је рекао да је већ донета одлука да, од 1. јануара, деца која примају инсулинску терапију добију сензоре за мерење шећера у крви о трошку РФЗО.

Због велике учесталости и бројних компликација, дијабетес намеће велики економски терет свим националним здравственим системима и читавом друштву. Трошкови здравствене заштите оболелих су два до три пута већи у односу на особе које немају дијабетес и износе 12 одсто свих трошкова у здравству.

Прочитајте још: Светски дан дијабетеса: Уз лек у апотекама дају и савет

У Србији је шећерна болест на петом месту по учесталости оболевања, али и пети узрок умирања. Уз ширење мреже саветовалишта, пажња се сада усмерава на унапређење електронског система евиденције дијабетеса. Србија је једна од само две земље централне Европе које су увеле обавезан Регистар за дијабетес.

- Регистар омогућава брз приступ и размену информација и бољу координацију свих пружаоца здравствених услуга - рекао је министар Лончар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације