Пре две године враћена је бармену с Менхетна, боксеру и авантуристи, а данас пропада: Шта се крије иза виле у Крунској?

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ-М. СТАНОЈКОВИЋ

14. 11. 2019. у 18:02

Пре две године враћена је бармену с Менхетна, боксеру и авантуристи, а данас пропада: Шта се крије иза виле у Крунској?

Улаз обрастао жбуњем Фото Н. Скендерија

Напуштена, зарасла у коров, који пробија кроз ограду на улицу, и представља ругло у центру града
ПРОШЛЕ су пуне две године откако је постала правоснажна одлука Агенције за реституцију да чувена вила у Крунској улици 69, у Београду, бивше седиште Демократске странке, буде враћена Роберту Бобу Божићу, бармену с Менхетна, боксеру и авантуристи. Међутим, и две године после повраћаја, вила је напуштена, зарасла у коров, који пробија кроз ограду на улицу, и представља ругло у центру града.

Ко је за ругло крив, не зна се, јер је Божић вилу продао.

- Кућу у Крунској мој клијент је продао прошле године приватном лицу за милион и по евра, али не знам ко је купац и зашто је вила и даље у лошем стању - каже за "Новости" његов правни заступник Видосав Видаковић.

У Агенцији за реституцију за Крунску су престали да буду надлежни оног тренутка када је завршен поступак.

- Одлуком о комуналном реду прописано је да се површине око зграде и ограде морају одржавати у уредном стању, о чему се стара власник, односно корисник зграде. Површина око зграде је преостали део грађевинске парцеле, у оквиру које могу бити дворишта, башта, врт - објашњавају у Секретаријату за инспекцијске послове Града Београда.

Прочитајте још - Демократе ће остати без виле

То значи да су власници или корисници дужни да поправљају оштећене делове ограде, косе траву, орезују живу ограду, уклањају коров, одржавају бетонске површине, тротоаре, прилазне стазе и степеништа, интерне саобраћајнице, противпожарне стазе, уклањају грађевински отпад. Инспекцијски надзор врше општинска и градска комунална инспекција. Секретаријат за инспекцијске послове проследиће овај случај, како су рекли, комуналној инспекцији општине Врачар.

Кућу у Крунској изградио је Добривоје Божић, чувени проналазач система ваздушних кочница за теретне и путничке возове. Супруга Радмила је са децом рат провела у подруму куће на Врачару, док се он крио негде у Шумадији. Држава је здање конфисковала 1946. године.

Кућа је враћена Божићевом наследнику 2014. године, али је пресуда постала правоснажна тек 2017. У међувремену, ДС се иселио из виле и оставио двомилионски дуг за грејање, који Божић није могао да плати. Грејање је искључено и кад је наишао први мраз попуцале су цеви.

Тако је једна од најлепших вила на Врачару убрзо почела да се распада, што траје до данас.

ЕМИГРАЦИЈА

ПОРОДИЦА Божић је илегално после рата емигрирала прво за Италију, а азатим за Канаду, па Америку. Ту се и распала. Боб Божић се родио у емиграцији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miodrag

15.11.2019. 17:32

KucU je kupila privatna firma, u martu prosle godine tako da su sve obaveze odrzavanja, brige i profita na ovom objektu sada na novom vlasniku.