НИЈЕДНА породиља у Србији не сме да добије плату испод минималне загарантоване зараде, а период обрачуна на породиљском мора се вратити на некадашњих 12 уместо садашњих 18 месеци пре отварања боловања. Такође, ниједан месец у којем жена није добила ни динара не сме се обрачунавати са нулом, већ као у случају обрачуна трудничког одсуства, треба да се користи минимална зарада.

Ово су најважније промене Закона о финансијској подршци породицама са децом које су предложила удружења "Центар за маме" и "Бебац". Они истичу да, с обзиром на то да је 2019. година на измаку и да ће ускоро почети расправа о буџету за наредну годину, доносиоци одлука морају да укључе измене поменутог закона у нови буџет.

С друге стране, у Предлогу закона о буџету за 2020. годину за Министарство рада предвиђено је нешто више од 65 милијарди динара, што је за око 2,8 милијарди више него лане, али ставка о додатним издвајањима за ову област не постоји. На који начин ће, међутим, ово министарство расподелити новац из државне касе још увек се не зна, иако је до Нове године остало још свега месец и по дана.

- Апелујемо на то да се измене кључне ставке закона у складу са препорукама радне групе које је Тим за социјално укључивање и сузбијање сиромаштва, кабинета премијерке Ане Брнабић, наручио још у септембру 2018. године - истиче Јасмина Михњак из удружења "Бебац".

Прочитајте још - ОНИ КРШЕ ПРАВА РАДНИЦА: Осам послодаваца избацило породиље

Она наглашава да је после два састанка невладиних организација са премијерком и министрима Славицом Ђукић Дејановић и Зораном Ђорђевићем, обећано да ће удружења мама бити обавештена о планираним изменама закона, међутим, то се није догодило. Они тврде, да осим уопштених обећања, конкретних корака и даље нема.

- Закон о финансијској подршци породици са децом у примени је од 1. јула 2018. године, иако има позитивних страна, посебно је оштетио неколико категорија жена - каже Јована Ружичић из "Центра за маме". - Недопустиво је да не постоји гарантовани минимум породиљске надокнаде за маме које су радиле мање од 18 месеци у континуитету, те се због тога дешава да неке од њих примају по неколико стотина динара.

Фото Ж. Кнежевић

Она објашњава да су посебно оштећене породиље које имају већа примања од три просечне републичке плате. За њих је држава проценила да су им довољна три просека, иако су оне и њихови послодавци плаћали порезе и доприносе на пет просека. Ових жена је у Србији око 400 и свака он њих је месечно ускраћена за више од 90.000 динара новца који су зарадиле.

- Сматрамо да је решење овог проблема враћање на стари закон, где су оне примале до пет просечних плата, за колико су и плаћале порезе и доприносе - каже наша саговорница. - Предузетнице су оштећене и зато што немају право на две године породиљског одсуства за треће и свако наредно дете.

ИЗБОР ИЗМЕЂУ ДВЕ НАКНАДЕ

РОДИТЕЉИМА деце са инвалидитетом одузето је право на накнаду за одсуство с посла, односно присиљени су да бирају у случају између тога и накнаде за туђу негу и помоћ. То су два одвојена права и не могу се међусобно поништавати. "Центар за маме" сматра да и ова одредба треба да буде обрисана из Закона.