МИНИСТАРСТВО просвете, науке и технолошког развоја определило је 5,1 милион динара Универзитету у Београду за чланство у Европској универзитетској алијанси CircleU. Од тога је милион динара намењен за путовања у иностранство, део новца ићи ће на плаћање чланарине, а део за електронске сервисе. Ово је саопштено на седници Сената Универзитета у Београду, одржаној у среду, на којој је проф. др Свеин Столена, ректор Универзитета у Ослу и први човек Алијансе, представио рад ове организације. Иначе, Универзитет у Београду домаћин је радног састанка алијансе на коме ће учетвовати сви ректори универзитета који су чланови организације.

На седници Сената је саопштено да ће Универзитет у Београду у овој школској години изабрати десет професора емеритуса, што је вероватно највећи број до сада.

Ректорка Универзитета проф. др Иванка Поповић рекла је да БУ има могућност да отвори позив за осам професора емеритуса, по два из сваке групације. Али, још два професора који су били ректори БУ, а отишли су у пензију, имају право да, мимо те квоте, буду изабрани у то звање. То су професори Владимир Бумбаширевић са Медицинског факултета и Бранко Ковачевић са ЕТФ.

Прочитајте још - “Спас“ на приватним факултетима: За три месеца заврше две године студија

На Сенату је усвојен и предлог да се на специјалистичке студије политикологија на ФПН упише 25 студената, а на мастер студије из информатике на Математичком факултету њих 75.

Ректорка Иванка Поповић изјавила је да је Универзитету у Београду стигло пет иницијалних жалби на одлуку коју је донело Наставно-научно веће ФОН о докторату Синише Малог. Она је жалбе преточила у једну и послала је Одбору за професионалну етику који има рок до 22. новембра да се изјасни о том питању.

Иницијалне жалбе су поднели професори Душан Теодоровић, Предраг Симоновић, Весна Милетић Степановић, Љубица Рајковић и Алексеј Тарасјев.

ПРАВИЛА ЗА ДИСЕРТАЦИЈЕ

НА седници Сената усвојене су и допуне Правилника о докторским дисертацијама које се бране на Универзитету у Београду. Оне се односе на форматирање текста, а образлоложене су уштедама у папиру, као и доприносом заштити животне средине.