ЕПАРХИЈЕ СПЦ у САД, Канади, Аустралији, западној и северној Европи већ деценијама воде коло злоупотреба, малверзација и неслоге у Цркви. Чега ту све није било: преотимања имовине, небројених укњижби, прекњижби и оптужби, проневера, кажњавања владика, судских обрачуна...

Вашар на Покладе у Мајамију, на ком ће по позиву свештеника Храма Светог Симеона Мироточивог, народ увесељавати извесна естрадна звезда Дана Вучковић, позната по деколтеима и мањку доњег веша, нажалост, никога из дијаспоре више не изненађује.

Дана свакако није једина која ће запевати тик уз цркву, нити је Флорида ексклузивни терен за вашарске црквено-народне перформансе. Право питање тиче се начина на који Патријаршија у Београду може уопште да утиче на рад својих епископија у белом свету и колико су локални епископи дужни да је слушају.

Прочитајте још - Владике СПЦ праве скандале у Америци: Цркву на Флориди претворили у вашар, естрадну звезду звали да "увелича" покладе

Недовољно, рекло би се. Како иначе разумети гест тројице владика из САД - Максима, Иринеја и Лонгина, који су у соло акцији реорганизовали тамошњу цркву. Владика западноамерички Максим већ месецима је главна звезда црквено-просветно-политичког ријалитија у Србији. Контроверзни епископ Иринеј (Добријевић), чије се афере не могу ни пребројати, према "Викиликсу", годинама је неприродно близак америчким дипломатама, а имао је чак и статус заштићеног извора Амбасаде САД у Београду.

Многи упозоравају да ће најјачи удар на Цркву доћи из дијаспоре. Цариградска патријаршија, са којом поједини архијереји у расејању негују блиске односе, не би часила часа да пригрли српске епархије са све владикама. Горчина старих раскола, међутим, још није ишчилела.

Или све ово није превише ни битно. Хладно пиво и роштиљ под сунцем Мајамија тражи лакше теме и ноте. Певачица Дана зато делује сасвим - покладно.