ВИСОКА школа за менаџмент и економију у Крагујевцу неће бити једина којој је забрањен рад. Биће тога још. Загребали смо и видели да има веома много неправилности. На једној од државних високих школа архитекта предаје социологију, у Високој медицинској школи у Ћуприји предају само три лекара... Пола високих школа нема одговарајуће кадрове. Сви који не поштују законе биће кажњени, искоренићемо све што не ваља. Радиће метла, нећемо стати.

Ово је за "Новости" најавио Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, након што је Просветна инспекција после ванредног надзора, забранила рад Високој школи за менаџмент и економију у Крагујевцу. Претходно, рад је забрањен школама у Тутину и Трстенику.

Он је нагласио да школа у Крагујевцу није акредитована, те да је радила са почетном акредитацијом, јер нису добили лиценцу за рад.

- Морамо да уведемо индикаторе квалитета, а то је најтежи посао. За то имамо подршку академске јавности - рекао је министар.

Он је појаснио да су сваке године одређене области у фокусу рада инспекције, а да су ове године то приватне установе. Инспекција је била и на једном од факултета "Мегатренда", где је утврђено да не испуњавају све услове, па им је остављен рок да наведене неправилности исправе. Министар је најавио да ће процес акредитације високошколских установа бити пажљиво праћен.

Као посебан проблем он је навео високе школе у Србији и истакао да је мрежа високих школа, коју је Министарство просвете увело, много допринела регуларности у пословању.

Прочитајте још - Смена директора због насилница, инспекција обишла две школе

- Да нисмо урадили ову мрежу, пола тих школа не би могло да се акредитује - каже министар Шарчевић.


Висока школа за менаџмент и економију у Крагујевцу Фото М. Ђошовић

Иначе, Високој школи из Крагујевца забрањено је да организује и спроводи упис и полагање испита до краја зимског семестра. Наложено је и уклањање натписа и других обавештења о раду установе из свих просторија које користи та школа, као и престанак рекламирања, а до испуњења прописаних услова.

Њима је дозвола за рад издата 1. јула 2016. године, на основу извештаја о почетној акредитацији, након чега је школа поднела захтев за акредитацију 28. марта 2017. године, али још није добила уверење о акредитацији због чега се сматра да не испуњава прописане услове за рад. Истовремено, Национално акредитационо тело (НАТ) се на захтев инспектора писмено изјаснило да је ова Висока школа у поступку акредитације и да је на сајту НАТ-а грешком наведено да је захтев одбијен.

Ова школа је пре добијања дозволе за рад, уписала студенте школске 2015/2016. године за основне академске студије на студијском програму економија. Инспектори су, међутим, донели решење којим су наложили поништавање уписа тим студентима, као и поништавање уверења о стеченом високом образовању.

Прочитајте још - До дипломе треба само три месеца

НЕ ЗНА СЕ БРОЈ СТУДЕНАТА

ПРОСВЕТНА инспекција пронашла је да су у Високој школи за менаџмент и економију у Крагујевцу матичне књиге студената вођене неуредно и да се не може се утврдити тачан број уписаних студената. Утврђено је и да школа нема потребан број наставника, Саопштило је Министарство просвете.