Нови пасош моћи ће да се затражи и више од шест месеци пре истека важећег: Лакше процедуре за грађане

Бета

уторак, 12. 11. 2019. у 13:21

Нови пасош моћи ће да се затражи и више од шест месеци пре истека важећег: Лакше процедуре за грађане

Фото М. Лабудовић

Министар Небојша Стефановић је посланицима рекао да је циљ измена Закона о путним исправама ефикасније остваривање права грађана и избегавање додатних трошкова

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас у Скупштини да је циљ измена и допуна Закона о путним исправама поједностављивање процедура и ефикасније остваривање права грађана. Образлажући предлог закона посланицима, Стефановић је рекао да ће грађани имати могућност да затраже издавање новог пасоша шест или више месеци пре истека тог документа, како би могли несметано да путују у земље које имају прописе да вам пасош мора важити још три или више месеци од датума изласка из те земље.

Још једна новина је да када документ треба јавно огласити неважећим, то се може урадити на интернет страни МУП-а чиме се избегавају досадашњи трошкови огласа, рекао је министар.

Важећи закон о путним исправама донет је 2007, измењен је 2014. године а садашње измене резултат су праћења примене закона и жеља да грађани ефикасније остваре своја права, рекао је Стефановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Игрице, цртаћи и јутјубери опасност су за децу: Стручњаци упозоравају да су најмлађи изложени лошим садржајима

Образлажући предложене међународне споразуме он је додао да Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства за унутрашњу безбедност Сједињених Америчких Држава о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција, треба да допринесе заједничком циљу, а то је борба против тероризма као директној претњи светској безбедности.

Споразум са Тунисом омогућиће нашим грађанима који живе у Тунису да добију возачке дозволе без посебног полагања, а важи и реципрочна мера за грађане Туниса код нас, објаснио је Стефановић.

Он је истакао да споразум са Европском полицијском канцеларијом јача сарадњу у борби против међународног криминала, као и да би посланици требало да потврде и неколико споразума о сарадњи о ванредним ситуацијама.

"Ово је важан део рада МУП-а, нарочито како се клима мења и природне катастрофе су све чешће", рекао је министар и позвао посланике да подрже све предложене законе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације