Македонац који се пре 41 годинуродио у ЈАТ-овом авиону, по коме је добио име Јатко, и од њих добио доживотну бесплатну авио карту, никада је није искористио. После рођења он ни једном није летео са авионима ЈАТ-а.


Ова наша некада позната авио-компанија више не постоји (сада је Ер Србија), али је још у живом сећању рођење једне од првих беба - у авиону.


На причу о Јатку Тодевом, о коме су у фебруару 1978. године писали бројни југословенски и страни медији, подсетио је скопски портал црнобело.цом.


Током лета ЈАТ-овог авиона из Југославије до Аустралије, тог 13. фебруара 1978. године, Марија Тодева из македонског села Возарци близу Кавадараца, породила се у авиону, а боинг 707-320 у Сиднеј је слетео са једним путником више.


Марија је тада имала само 18 година. Иако у осмом месецу трудноће, она се попела на авион који је из Београда, преко Сингапура летео за Сиднеј. Тамо ју је чекао супруг Стојан, који је неколико месеци раније отишао у Аустралију у потрази за бољим животом. Два сата пре слетања, на висини од 8.000 метара, Марија је осетила порођајне болове.


Болови су бивали све јачи, па је млада жена на крају затражила помоћ. Први јој је прискочио Радоје Ракочевић - Роки, "Јатов" персер, а помагала му је и стјуардеса Славица Урсић, која је непуних годину дана касније страдала у саобраћајној несрећи.


Иако нико од њих није знао како да обави порођај, све се на крају добро завршило. Посада је преместила путнике у други део авиона, а простор где се налазила Марија претворила у породилиште. Пупчана врпца тек рођеног дечака пресечена је маказама дезинфикованим вискијем.


Тако је на свет дошао малишан, који је по ЈАТ-у добио име Јатко, а авион који је из Београда полетео са 106 путника, у Сиднеј је слетео са 107.


Супруг младе Марије, Стојан Тодев није ни сањао да ће тог јутра на сиднејском аеродрому дочекати и сина. Авион је каснио, а када је коначно слетео, Стојан је позван преко разгласа у аеродромску амбуланту.


Прочитајте и: Robotska ruka otkriva drogu: Posle decenije čekanja, Hemijski fakultet dobio savremenu nuklearnu magnetnu rezonancu


- Тада сам помислио, нешто се сигурно десило. Или је жена умрла или имам дете - испричао је Стојан Тодев три деценије касније за "Јат New Review".


Вест о беби из авиона, којој је као место рођења уписана регистрација авиона YУ-АГИ, већ наредног дана је осванула у свим југословенским и светским медијима.

Мали Јатко је од ЈАТ-а добио доживотно право да бесплатно лети са њиховим авионима било где у свету, али за протеклих 40година ни једном није искористио овај поклон. Могао је да лети где год је хтео, али је остао у Аустралији, у Сиднеју, где и данас живи и ради.


Ожењен је са Аустралијанком и има три ћерке.


Његова мајка Марија Тодев дане у Сиднеју проводи као домаћица, а после Јатка, Марија и Стојан Тодев добили су још једно чедо - сина Југослава.