Није могла да преболи Небојшу, живот јој се гасио од дана његове смрти: Милена Глоговaц сахрањена на Старом православном гробљу у Панчеву

М. МАРКОВИЋ

11. 11. 2019. у 21:37

Није могла да преболи Небојшу, живот јој се гасио од дана његове смрти: Милена Глоговaц сахрањена на Старом православном гробљу у Панчеву

Иза ковчега супруг, прота Милован, иза њега ћерка Бојана Фото В. Данилов

Како ће сада проте Милован даље са две ране... то само он зна

НА СТАРОМ православном гробљу у Панчеву, у понедељак је сахрањена Милена (74), мајка Небојше Глоговца, великог глумца, изузетног човека, брижног оца и супруга. Бол за сином био је јачи од живота. Није истрајала ни две године од његове смрти. Небојша је умро 9. фебруара 2018. на Институту за онкологију и радиологију у Београду.

- Живот јој се гасио од дана када су јавили да је изгубио битку са болешћу - кажу комшије и пријатељи Милене и њеног супруга, проте Милована. - Прота је, наизглед, снажније одолевао њиховој великој трагедији. Заједно им је, можда, било лакше. Како ће он сада даље са две ране... то само он зна.

Опело је служено у Цркви Светог великомученика Георгија. Чинодејствовало је петнаест свештеника, а пратило га је појање хора из Храма Успења Пресвете Богородице, где је деценијама служио прота Милован. У овај храм, на службу, готово сваке недеље долазио је и Небојша. Овде је учио прве лекције из веронауке и био један од појаца. Имао је седам година када се породица доселила из Требиња. Отуда су у понедељак стигли и завичајци фамилије Глоговац, да са протом, његовом ћерком и родбином поделе тугу и опросте се од протине супруге.

Благе речи бирао је један од свештеника у опроштајном говору после опела:

- Нисам желео да се враћам у онај црни фебруар претпрошле године, јер нисам желео да дирам незацељену рану с којом је Милена отишла из живота, а с којом ће вечно живети сви који су волели њеног сина.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "ПРОЂЕ ГОДИНА. НАЈЦРЊА. НАЈБОЛНИЈА": Супруга Небојше Глоговца неутешна (ФОТО)


Милена Глоговац, тиха и по свему одмерена жена, чуло се у поворци, достојанствено је носила терет мајке за изгубљеним дететом. Достојанствено, као што га носи и прота Милован. Последње месеце, сасвим се повукла у тишину и самовање. Исцрпљена тугом, имала је тек толико снаге да посети Небојшин гроб. Кад би посустала, у дужној, неизбежној потреби сваке суботе и сваког празника одмењивао ју је прота Милован. По повратку, у њихов дом се усељавала тишина, и трајала, трајала.

Небојшини синови Гаврило и Милош


- Памтићемо је само по доброти - бележимо речи свештеника после опела. - Таква је била откако су она и прота стигли из Херцеговине, коју су волели, као што су заволели и ово парче банатске, српске земљице. Добротом су њих двоје даровали своју децу. А они своју.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСПОВЕСТ ПРОТЕ МИЛОВАНА ГЛОГОВЦА ЗА "НОВОСТИ": Мог Небојшу је вера обликовала, ни у чему се није обрукао


ГАВРИЛО И МИЛОШ

УНУЦИ Милене Глоговац, Небојшини синови Гаврило и Милош, као кад су пре око две године испраћали оца на последње путовање, били су први у поворци. Иза њих - много младих људи са букетима и венцима цвећа. Ковчег су пратили прота Милован, ћерка Бојана, Небојшина супруга Милица и многобројни пријатељи ове породице.

Кум Војин Ћетковић Фото В. Данилов


ВОЈИН И ДИВНА

ОД Небојшине мајке Милене опростио се и Небојшин кум Војин Ћетковић. У поворци је била и Дивна Љубојевић, али и многобројни филмски и позоришни радници, као и монахиње манастира Ваведење, где прота Милован и данас служи православној вери.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)