НА Хемијском факултету Универзитета у Београду почела је да ради нуклеарна магнетна резонанца (НМР). Машина набављена још пре десет година, као део капиталне научне опреме за потребе овог факултета, коначно је стигла на одредиште. Према сазнањима "Новости", НМР је, пре деценије, уместо хемичарима, додељен медицинарима.

Било је више покушаја да уређај стигне тамо где је најпотребнији, за научна истраживања, пре свега психоактивних супстанци, али је тек последњи био успешан. Професор др Даница Грујичић, неурохирург и председник Владине комисије за психоактивне супстанце, каже да је пресељење овог уређаја било најпрактичније решење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - До специјалисте за седам дана

- Магнетна резонанца за хемијске анализе била је у референтној лабораторији за психоактивне контролисане супстанце на Медицинском факултету у Београду. Реално су тамо потребе за овако софистицираном машином биле мале, а у међувремену се покварила магнетна резонанца код колега на Хемијском факултету. Њима је овакав уређај преко потребан и користи се свакодневно. Постигнут је договор између Министарства здравља и два факултета: Медицинског и Хемијског, да се овај апарат инсталира поново, на Хемијском факултету, који ће потребне анализе радити у оквиру својих свакодневних активности.

После компликованог транспорта машине и вакуумирања магнета, инсталирана је НМР и доливен течни хелијум, а у последњој фази инсталиран је компресор, сушач и завршена обука за рад. На овим пословима радили су стручњаци из иностранства, пошто у нашој земљи нема довољно оспособљених кадрова за то.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МИЛИЈАРДА ЕВРА ЗА БОЉЕ ЛЕЧЕЊЕ: У наредним година опремање 100 здравствених установа

У изјави, за "Новости", академик Радомир Саичић каже да се Нуклеарна магнетна резонанца сада налази у Центру за инструменталну анализу Хемијског факултета. Ова високошколска установа је већ имала два оваква уређаја, али је један био у квару. Ипак, апарат који су добили има далеко веће капацитете и може да анализира знатно већи број узорака.

- Реч је о модерном инструменту који служи за испитивање материјала на психоактивне супстанце, који се шаљу из референтне лабораторије Института за судску медицину Медицинског факултета, затим за потребе БИА и других државних институција - објашњава академик Саичић. - Моћна машина, односно роботска рука која узима узорке, радиће седам дана у недељи и то 24 сата. НМР, осим Хемијском факултету, биће доступна целокупној научној јавности.


Даница Грујучић,фото З.Јовановић


ВИШЕ УРЕЂАЈА

ПОЗНАТИ европски и светски факултети имају између 10 и 12 оваквих апарата - подсећа академик Саичић. Код нас, поред две нуклеарне магнетне резонанце на Хемијском, овај уређај постоји и на Фармацеутском факултету, као и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.