Домет ракете до 7,5 км, креће се брзином од 800 м/с: Ово је Мистрал 3, француски ПВО систем, који ће бити уграђен у нашег “Терминатора”! (ВИДЕО)

Р. ДРАГОВИЋ

11. 11. 2019. у 20:02

Домет ракете до 7,5 км, креће се брзином од 800 м/с: Ово је Мистрал 3, француски ПВО систем, који ће бити уграђен у нашег “Терминатора”! (ВИДЕО)
На Сардинији Србији представљено савремено наоружање које ће да се имплементира у домаћи систем "Пасарс"

РАКЕТНИ систем малог домета "Мистрал 3", о чијој је куповини Србија закључила уговор са Француском, званично је представљен српској страни и тестиран на полигону италијанске војске на Сардинији. "Мистрал" се добро показао у свим видовима, а посебно као интегрисано оруђе са осталим командним и извиђачким средствима.

Теренска потврда прецизности и ефикасности интегрисаних француских ракета оверила је и план српског Министарства одбране да "Мистралове" ракете угради у домаћи артиљеријско-ракетни систем "Пасарс", познат и као "терминатор". Војска Србије овим сједињавањем знања и технике добиће мобилно, ефикасно и убојито оруђе за заштиту трупа од напада из ваздуха на малим висинама. Процењује се да ће ово савремено наоружано возило бити способно да штити оклопне и механизоване јединице, али и да ефикасно дејствује по циљевима на земљи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ СИСТЕМ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: „Ветар Провансе” смрт за авионе

Приказу способности система "Мистрал", на позив Европске групације МБДА присуствовала је делегација Министарства одбране и ВС, коју је предводио помоћник министра одбране Ненад Милорадовић. Према његовим речима, српска страна уверила се у квалитет француског наоружања.

- Ракета је лансирана из аутоматизованог система "Атлас", а подаци о циљу су емитовани с командног места који је имао спојене радарске и оптоелектронске осматрачке сензоре. Гађана је и уништена мала мета која је симулирала борбени хеликоптер - каже Милорадовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Војска набавља и домаће ракете


Српска делегација на делу је видела не само лансирање ракета већ и све елементе дејства. Оптоелектронски нишански сензори захватили су циљ на више од 11 километара даљине, а циљ је "оборен" на око седам километара. Ова успешна "спрега снага" дала је зелено светло и за сличну примену у Војсци Србије.


Домаћи артиљеријско-ракетни систем

- Важно нам је било да видимо како је "Мистрал" интегрисан у њихове командне системе и са свим осталим сензорима. Управо то нама предстоји. Наш "Пасарс" на готово исти начин увезан је у командни батеријски систем базиран на модернизованом радару "жирафа" - објашњава Милорадовић.

Договор о куповини овог система ПВО за Војску Србије постигнут је током летошње посете француског председника Макрона Београду. Потписивањем споразума из области наоружања и војне опреме, Србија је направила крупан корак ка добијању ефикасног средства за мале висине, које одликују врхунске маневарске способности, кратко време реакције, као и велика отпорност на дејства савремених система за самозаштиту летелица.

ДВЕ ВАРИЈАНТЕ ЗА СРБИЈУ

СИСТЕМ "Мистрал 3", који је на Сардинији званично представљен нашој војсци, Србији ће највероватније бити испоручен у две варијанте - као лаки преносни систем, али и као целина високог нивоа балистичке заштите и мобилности, која ће бити уграђивана у домаћи "Пасарс". Како је саопштено током посете председника Макрона Београду, Србија је купила 18 система са 50 ракета.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Poznajem situaciju

12.11.2019. 11:50

Po meni je nabavka ovih raketa malog dometa, ako se koriste kao rakete zemlja-vazduh, obična glupost. U poslednjem ratu imali smo ruske rakete zemlja-vazduh koje su dostizale sličnu visinu. I šta su radili NATO piloti? Leteli su na visini iznad 8000 metara i visokopreciznim bombama i raketama vazduh-zemlja uništavali srpske ciljeve koji su bili praktično bez odbrane! Zar naši oficiri nisu ništa iz toga nučili? Znači nabavka je bacanje para ili je tu politika odigrala svoju ulogu a ne vojska?

Ruben

12.11.2019. 13:23

@Poznajem situaciju - Korupcija ; kao po obicaju ; badava sirotim Srbima sto su i krtice i lavovi dok za elitu biraju nepostene magarce

Гојко

12.11.2019. 19:55

@Poznajem situaciju - Nemaš pojma,kakvu situaciju...Piše ti u tekstu jasno namena ovakvog kombinovanog sistema,a za lovce bombardere postoji drugi / ruski raketni / sistemi.

DW

12.11.2019. 13:09

PASARS - 16 od milošte Terminator je teška improvizacija od oruđa. Liči na neku low-cost varijantu Talesovog sistema RapidFire.

maniks

12.11.2019. 14:16

Ovo ima mnogo veci politicki nego vojni znacaj posebno ako se ima u vidu da Srbija treba da kupi od 30 do 50 ovih raketa kako su neki mediji objavili, a priznace te da je ovaj broj vise nego smesan.

Milos Mirkovic

12.11.2019. 22:43

Mnogo dobra stvar, a posto vidim da neki previse pametuju a nerazumeju se... Naruceno je 50 raketa, to je samo prvi ugovor, vremenom ce se sve vise i vise narucivati, sto za obuku sto za ratnu rezervu, shvatite vi da je ovo samo prvi ugovor

Noxi

13.11.2019. 09:28

Dobar je za odbranu od raketa,posebno tomahavka. Zasto bi se tu koristilw skupe rakete. Za vece visine je pancir i jos dalje i vislje s 400. Nije ovo bacanje para.