Игрице, цртаћи и јутјубери опасност су за децу: Стручњаци упозоравају да су најмлађи изложени лошим садржајима

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

11. 11. 2019. у 21:00

Игрице, цртаћи и јутјубери опасност су за децу: Стручњаци упозоравају да су најмлађи изложени лошим садржајима

Depositphotos

Одрастајући уз цртаће и видео-игре, данашња деца као да губе осећај за стварност, па уверена да могу да лете као њихов суперхерој, често заврше трагично

ДЕЧАК (10) пао с терасе у насељу Степа Степановић у Београду. Малишан (10) пао с терасе у Земуну. Седмогодишњак настрадао падом с прозора солитера у Нишу. Ови наслови пунили су новинске ступце у последње три недеље, а јавности није познато који је узрок трагедија и шта је било у главама деце док су стајала пред амбисом.

Одрастајући уз цртаће и видео-игре, данашња деца као да губе осећај за стварност, па уверена да могу да лете као њихов суперхерој, често заврше трагично. "Новости" су покушале да сазнају да ли се схватање ставарности разликује код данашњих малишана од генерација које су одрастале пре две-три деценије.

- Време које деца проводе гледајући клипове на "Јутјубу", играјући игрице на таблету или мобилном уређају може веома штетно деловати на дете које је у развоју - потврђује дечији психолог Викторија Мужина. - Требало би да постоји селекција свих садржаја које деца прате како не би утицали на развој њихове личности. Јако је битно да, у зависности од узраста, малишани добијају информације и садржаје који су им примерени. Свакако да дете од две године неће гледати цртани филм о Спајдермену, јер неће моћи ни да га когнитивно обради, а може се и јавити страх или ирационално мишљење да може да се пење по крововима - наглашава Мужина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Опасне игрице сваког дана вребају децу

Саговорница "Новости" каже да су ретки случајеви да најмлађи слободно време проводе читајући књигу или у игрању друштвених игара које смо ми некада имали.

- У пракси, сусретала сам читаве групе малишана које су имали покрете, ставове и гласове скинуте са дечјих ТВ канала. Зато, ако је дете изложено неадекватним садржајима, ако живи у виртуелном свету, ако не зна за страх, требало би потражити стручну помоћ - истиче Мужина.

Дечји психолог Ђорђе Трајковић тврди да се перцепција реалности мање или више разликује од особе до особе.

- Технолошки развој данашњице бржи је од еволуционо-психолошког прилагођавања на дате околности, тако да још увек немамо податке како он утиче на младе. Оно што је за нас била виртуелна стварност, за њих је само стварност. Како ће утицати до краја умрежено играње игрица наместо играња фудбала у школском дворишту, још увек не знамо - говори Трајковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФЕНОМЕН ЈУТЈУБЕРА: Хиљаде евра зарађују и на подригивању

Тврди да би родитељи требало да дају све од себе да се повежу са својим мезимцима и изграде међусобно поверење, пружајући им подршку, љубав, топлину.

- То не значи да проводе 24 сата, седам дана у недељи са децом, али када су заједно, да буду присутни у односу. Да гледају заједно цртани, јутјубере и да разговарају о томе с њима. Биће им лакше да их усмере на пожељније моделе понашања. То уистину данас није лако, али је могуће. У пракси сам имао дечака који је имао разне пориве и радио разне експерименте, али је имао добар и повезан однос са мајком. Те идеје делио је са њом, па их је било много лакше усмерити и превазићи - истиче Трајковић.

УЗМИ ТАБЛЕТ, ОСТАВИ МЕ НА МИРУ

ДА би се одморили или смирили малишане, родитељи им често дају телефон или таблет. Ипак, психолози тврде да се оваквим гестом шаље другачија порука.

- Није битно време које се даје детету да игра игрице. Битан је однос, јер родитељ овде шаље поруку: "Ниси ми сада битан, остави ме на миру". То утиче на психички развој малишана - каже психолог Викторија Мужина.

НЕ ПРИХВАТАЈУ СВЕ

ЦРТАНИ филмови, игрице, јутјубери, све то утиче на психу и развој малишана, тврди Ђорђе Трајковић. Напомиње и да на њих утичу пријатељи из школе, хероји, баке...

- Тешко је одвојити шта, када и колико утиче на понашање. Неће деца на исти начин имитирати исти модел или се идентификовати са њим. Нека ће своје хероје и њихове идеје прихватити, нека одбацити. Неки малишани ће нешто пробати из радозналости, а неки ће тестирати своју храброст, док ће други напросто тестирати границе својих родитеља, учитељица - наводи Трајковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)