Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио одлуку градског већа Бихаћа да се у српском селу Липа, у Федерацији БиХ, успостави Прихватни центар за мигранте.


"Апсолутно је неприхватљиво да се мигрантски кампови формирају у српским насељима као што су Медено Поље, Липа или било ком другом на подручју Федерације БиХ одакле су Срби протерани. Намера градске власти Бихаћа и власти Унско-санског кантона јесте да се пошаље јасна порука малобројним српским повратницима у Федерацији БиХ да нису добродошли и да се поново иселе са својих огњишта", навео је Линта.

У саопштењу за јавност, он је додао да је, поред тога, оправдана сумња да "постоји план појединих центара моћи у Сарајеву да се мигранти трајно населе у српским насељима у Федерацији БиХ и да узурпирају српску земљу и другу имовину".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Илегални мигранти упадају у пуне куће

Линта је поново позвао Министарство спољних послова Србије да пошаље јасну поруку званичном Сарајеву да је недопустиво да се мигранити насељавају у српским насељима у Федерацији БиХ.

Он је позвао и Савет министара БиХ у техничком мандату да поништи одлуку градског већа Бихаћа.

"Потпуно је јасно да би насилно насељавање мигранта у српска насеља значило још једно у низу кршења Дејтонског споразума и додатно ширење неповерења између српског и бошњачког народа", закључио је Линта.