Неле Карајлић: Да још постоје Топ надреалисти, прекрајање историје било би хит

Драгана Матовић

недеља, 10. 11. 2019. у 16:02

Неле Карајлић: Да још постоје Топ надреалисти, прекрајање историје било би хит

Фото Live production

Писац и рок музичар Неле Карајлић: Да ли су то Американци постали део Европе пре нас? Ми смо стално "браћи" давали државу, а они су Србе - протеривали. Речи су толико отежале да су изгубиле на снази

ДА и даље ради "Топ листу надреалиста", Доктору Нелету Карајлићу прекрајање историје била би ужа специјалност. Некадашњи фронтмен легендарне сарајевске групе "Забрањено пушење" приметио је да су са историјом сви почели да се играју као са неком играчком. На почетку разговора за "Новости", са њему својственим хумором, који наводи на размишљање, каже:

- Замислите, председник Русије није позван на прославу годишњице Другог светског рата?! Па, ко је победио нацисте у том рату? Ко је ослободио свет те пошасти? Здружене армије Луксембурга и Андоре?!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Светогрђе на Хиландару: На фресци у кули светог Саве два младића урезала своја имена (ФОТО)

* Недавно је објављен други део ваше трилогије "Солунска 28", какве су реакције публике?

- Чини ми се да је публика боље реаговала после другог него после првог дела. Штавише, овај други наставак повукао је онај први део. Осећам да је публика прихватила Доктора Карајлића као писца, да то више није неко изненађење. После прве књиге срео сам неке моје пријатеље, професоре универзитета, који су ми испричали да њихове колеге озбиљно питају ко то Нелету пише те романе. Овај други наставак је разбио те дилеме. Очигледно је да Нелету књигу пише неко ко je настањен у његовој глави.

* Шта се данас више исплати, бити рок музичар или романописац?

- Изгледа да се највише исплати бављење политиком. То подразумева и таленат за писање, али и таленат за "живо извођење". Највише волим да пишем. Волим када сам сам са тих тридесет слова које нам је Вук Караџић оставио у аманет. Али, са друге стране, нема већег узбуђења од оног које има музичар када изађе на позорницу и кад пред људима почне да пева.

* Други део "Солунске 28" носи назив "О пријатељству и издаји". Како се носите са лажним пријатељствима и издајом?

- Ништа није лажно. Ни пријатељство, ни издаја. Ко год да вас изда, дубоко је уверен да то чини за ваше добро и да он није издао вас него сте ви издали њега. У другом делу "Солунске" највише сам се бавио феноменом како два човека у исто време имају своје посебно виђење ствари, потпуно супротно, и како свако од њих има своју истину коју је тешко побити. Сваки човек је другачији, а свако пријатељство посебно.

* Када ће почети снимање наставка култне серије "Сложна браћа"?

- Наставак "Сложне браће" је прилично извесна ствар, али, као и сваки други пројекат, тражи своје време. Радујем се новом сусрету са старим пријатељима, Србима, Хрватима и Бошњацима у једној кафани у којој се преламају све најважније светске ствари. Како је онај први део "Сложне браће" мање или више говорио о данашњој ситуацији у Босни и у свету, тако ће наставак говорити о нашој будућности.

* Као творац новог примитивизма, како коментаришете ововремени простаклук на разним пољима, а не само у музици?

- Често помислим како би било добро да се попнем на врх неке планине и да викнем: "Ало, људи! Ми смо се са новим примитивизмом само шалили." Очигледно је да су нас овде, али и у свету, преозбиљно схватили.

* Како вам после више од 20 година делују претње Метјуа Палмера да ће Србији увести санкције?

- Ако је то добро пренето, делују ми анахроно... Као да долазе из неког другог времена. Ипак, најзанимљивија од свих Палмерових "претњи" била је она по којој нам нема уласка у Европску унију док не признамо Косово. Није ме толико заинтригирала та увек присутна мантра о томе кога ми треба да признамо а кога не, колико изненађење да неко из Америке говори у име ЕУ, па сам се у једном тренутку упитао да ли су то САД постале део Европе пре Македонаца, Албанаца и нас. Или је Европска унија дала мандат Америци да одређују ко би и под којим условима требало да постане члан Уније. Видим, поводом те изјаве, нико се из ЕУ не изјашњава.* Како вам изгледају поделе у друштву на "наше" и "њихове" уметнике, певаче, спортисте?

- Свака подела је лоша и не треба нам. Нема нас деведесет милиона да се можемо делити кад год пожелимо. Али поделе су, изгледа, наш усуд. Наши људи све схватају са великом острашћеношћу и пеном на устима. Чини ми се да је нама довољна река па да се поделимо до последње капи крви. Ми са леве обале, против оних са десне обале. У тој подели употребљавају се и тешке речи. Речи су толико отежале да су, као у Ајнштајновој теорији релативности, изгубиле на снази. Девалвирале су до те мере да губе на значају. На то, осим актера наше политичке стварности, утичу и медији, по којима је издајника и лопова већ толико да Србија не би имала довољно затвора да их све смести. Људи су навикли на то да ти лопови веома брзо постају цењени људи, тако да се човеку од те збрке замути у глави.

* Велика галама се дигла око набавке руског оружја...

- Немам ја неке везе са руским оружјем да бих могао о томе нешто децидно да кажем. Једино што сам научио је то да нас је Запад сместио на руску страну. Зашто и како, то морате да питате њих. А они од тога не одустају. Та мантра траје отприлике од друге деценије 19. века, када су се у Западној Европи и појавили први знаци русофобије. Тај однос према Србима се није променио до дана данашњег. Да ли су они у праву или не, најмање је важно. Један јунак другог дела "Солунске 28", високи немачки официр, у писму своме пријатељу каже: "Чак и да је веза Срба са Русима наша уобразиља, ми смо толико јаки да им наша уобразиља постаје судбина."

* Можемо ли уопште опстати као острво окружено НАТО земљама?

- Острво у случају трећег светског рата не значи ништа. Свеједно ти је да ли си на Балкану или на Сејшелима.

* Како одговорити људима на њихово закуцано питање: Ево, да данас врате Косово, шта бисмо са 1.500.000 Албанаца?

- Једна сам од оних будала које су још увек уверене да је заједнички живот могућ. Проблем подела на Балкану није дошао због тога што Срби нису могли са осталима, него што су се остали, да би стекли властити идентитет, морали ослободити Срба. Запад, главни судија тог крвавог меча, стао је на страну "осталих", из горе наведене метафизичке везе Срба са "непријатељском" Русијом. Када су Срби добијали ратове, свима око себе су нудили заједничку државу, а када су остали добијали ратове - протерали су Србе.

* Да ли више волите Партизан Саве Милошевића или Мирослава Ђукића?

- О фудбалу је тешко говорити а да се при томе не расплачем. На ниске гране смо пали. И репрезентација, и Звезда, и Партизан. Без система, плана, концепције, тај спорт се у Србији претворио у хумористичку серију са тужним крајем.

* Ко вам долази "на казан" у Кораћицу, или је печење ракије за вас интимни чин?

- Долазе ми пријатељи, и то они које дуго нисам видео... из разних земаља... са разних континената. Печење ракије постала је једна врста олимпијаде. Ракија конектинг пипл (повезује људе).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Обарали смо рекорде по гутању антибиотика, али то се брзо мења: Потрошња мања за 40 одсто

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ

* Муче ли вас и даље ноћне море о концертима и планирате ли да ускоро наступите на јави?

- Једно време сам побегао од сцене. Осећао сам неку врсту скучености, клаустрофобије - објашњава Доктор Неле Карајлић. - На наговор пријатеља вратио сам се на позорницу и осетио олакшање. Имам осећај да још много тога могу да пружим у музици. За идућу годину припремам велико изненађење. Засада не бих могао ништа више о томе да кажем.


РОК МУЗИКА ПОСТАЛА РОБА

* КАКО бисте оценили данашњу музичку сцену у целом региону?

- Данашње време битно је другачије од онога када смо ми били млади и стварали своје песме. Много је теже бити креативан, али не из разлога што нема добрих група или аутора, или што је музичка индустрија затворенија, већ због чињенице да популарна музика више није култ. Не постоји она занесеност коју смо имали ми, немир који је дрмао и оне који компонују и оне који слушају. У наше време рок музика је била готово па религија, а данас је само роба. Зато смо ми били ти који смо трчали у сусрет новим песмама. Данас песме траже слушаоце, а ових нема. Расути су по шопинг-моловима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)