Дачић уручио кључеве станова за 10 избеглих породица: Нови домови у Брусу

С.БАБОВИЋ

субота, 09. 11. 2019. у 13:41

Дачић уручио кључеве станова за 10 избеглих породица: Нови домови у Брусу

Фото С.Бабовић

У Брусу су данас свечано уручени кључеви станова за 10 избеглих породица, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Србији

БРУС- ПОСЛЕ више од 20 година, 10 избегличких породица добило је кров над главом у Брусу, под окриљем Регионалног стамбеног програма,који се на просторима бивше Југославије спроводи уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а. Кључеве од нових станова породицама је уручио шеф дипломатије Ивица Дачић, први потпредседник Владе и координатор Комисије за трајну интеграцију избеглица,истичући да је ратни вихор однео много живота и донео много недаћа онима који су потражили спас далеко од својих домова.


-Регионални стамбени програм је изузетан пројекат, у оквиру којег се без обзира на националну припадност крајње равноправно помаже свима који су остали без домова- истиче шеф српске дипломатије Ивица Дачић.-Само је у Србији до сада додељено скоро 4.000 стамбених решења, а предвиђено је да то право оствари преко 7.000 породица.


Донатори су пројекат у Брусу помогли са 235.000 евра, а локална самоуправа са шест милиона динара.


- Драго ми је што могу да приметим да је 2019.година та у којој је имплементација програма достигла свој врхунац како у Србији,тако и у целом региону и тај успех резултат је напорног рада посвећених људи запослених на локалном и централном нивоу, који су су координисани од стране Комесаријата избеглица и миграција-напомиње Андрео Орицио,амбасадор мисије ЕУ у Србији, где више од 100 општина и градова учествује у програму.


Фото С.Бабовић


Енрико Висентин, представник Делегације ЕУ у Србији подвлачи да је поносан на чињеницу да ЕУ константно подоржава активности које имају за циљ трајна решења за избеглице из ратова на простору бивше Југославије.


-Са 232 милиона евра,ЕУ је највећи донатор Регионалног стамбеног програма и не помаже смоо стамбено збрињавање, већ подстиче и регионалну сарадњу-износи Висентин.


Фото С.Бабовић

- До данас је више од 3.900 породица добило стан, сеоско домаћинство, пакет грађевинског материјала или монтажну кућу. Верујем да ћемо до краја 2021.године остварити наш циљ и обезбедити трајна решења за више од 7.000 избегличких породица.


ДОНАТОРИ


НАЈВЕЋИ донатор Регионалног стамбеног програма који се осим у Србији, реализује у БиХ,Црној Гори и Хрватској, је ЕУ, а програм подржава и 14 земаља. Фондом програма управља Банка за развој Савета Европе.

Фото С.Бабовић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ролекс.

12.11.2019. 01:03

Тоје за сваку похвалу,када се држава Србија стара о свом народу који је протеран из НДХ.