Светогрђе на Хиландару: На фресци у кули светог Саве два младића урезала своја имена (ФОТО)

Novosti Online

09. 11. 2019. у 11:15

Светогрђе на Хиландару: На фресци у кули светог Саве два младића урезала своја имена (ФОТО)

Фото: Б. Субашић

На фресци у малој капели унутар Хиландара, два младића урезала своја имена
У једној од највећих кула унутар Хиландара, пиргу светог Саве, налази се капелица где свети Сава молио и тамо фреска на којој су двојица младића урезала своја имена.


Верници који су приметили вандалски чин фотографисали су оскрнављену фреску и поделили на друштвеним мрежама.Младићи су поред имена урезали и годину.


Фото: Twitter @shorin011


"Свакога ко оштети или уништи историјско верско или културно наслеђе, треба оштро казнити искључивио друштвено-корисним радом на јавном месту у месту становања-крај приче".

"У Хиландар не може нико да уђе да на пре тога није најављен тј. да му није одобрено, пошто постоји евидениција за 2019. пронаћи их, казнити, поднети пријаву... најстрожије казнити како би послужили као пример убудуће да ником више не падне на памет".

"Кула Светог Саве је препуна потписа, нажалост. Наша династија градила да би потомци долазили, гребали фреске својим потписима. Забрана + казна за сваког ко се потписао."

Ово су само неки неки од коментара на скандалозан вандалски чин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Анђелија

09.11.2019. 15:18

@Marko - Ваљда попови из њихове парохије који су им дали пропратни писмо ( тако је некад било ) знају адресу. Или и тамо долази курта и мурта, преко којекаквих агенција. Не бих се чудила да се и жене не провуку, ко то контролише? Ево, ово је доказ - нико. Што нису у Есфигмену шарали? Цврц, тамо само проверени могу.

драгана

09.11.2019. 19:06

@Marko - Esfigmen! Propratno pismo!Proverenost!Bože! Kako to gordo zvuči! Kakav ekskluzivitet!Niko ne.pominje da potpisi postije i u Ravanici,Kaleniću,Manasiji,Žiči.Zašto je Hilandar vredniji pažnje od ostalih manastira?

Posetilac

09.11.2019. 15:15

2014. godine sam posetio Hilandar i u paraklisu (maloj crkvi) koji spominjete u pirgu svetog Save ima mnostvo potpisa a ne samo ove dvojice, cak su i neki svestenici koji su dolazili da posete Hilandar tu urezivali svoja imena.

Strelok

09.11.2019. 15:20

Неписмена стока, потписали се пола ћирилицом пола латиницом. Шта ће такви у Хиландару уопште? Ето докле смо доспели као народ.

Р.Српска

09.11.2019. 15:34

Проблем је што већина тамо долази као туристи а не Богопоклоници.Ово је срамота

драгана

09.11.2019. 19:02

@Р.Српска - Manastiri i crkve su o spomenici kulture.Svako ima pravo da ih obilazi.Nije rešenje u zabranama i ograničenjima, nego u vaspitanju i širenju svesti.

Душан Ва

09.11.2019. 16:02

Убудуће, нико од посетилаца, нажалост, по манастиру неби требао да хода без пратње.

.

09.11.2019. 17:18

logican sled... Niko ne kontrolise dolazak tj odlazak na Hilandar - Svetu Goru. To se lako radi, neka ti parohijski svestenik napise postis li postove i pricescujes li se, dolazis li redovno na bogosluzenja, itd isl. A ne evo iz mog sela, slusao sam razgovor popa i decka sto je tamo bio. Kaze decko, pope bio sam na Hilandaru, ovaj iznenadjen, e lepo svaka cast, kako si otisao, ma brat mi dobar sa nekim kaludjerom pa nam to sredio, ah dobro dobro... A decko retko dolazi u crkvu - verski turizam..

Miso.Pec

09.11.2019. 18:24

Ne mogu da verujem da ima ovakvih magaraca,neka oproste magarci što ih uporedjujem sa ovim dvojicom vandala.