Нова нада за рођене без ушне шкољке

Танјуг

петак, 08. 11. 2019. у 14:30

Нова нада за рођене без ушне шкољке

Фото М.Анђела

Од државних установа реконструкција ушне шкољке ради се о трошку РФЗО у Институту за мајку и дете

БЕОГРАД - У Србији се сваке године роди 10 до 15 малишана са деформацијом уха или без ушне шкољке. Наука још није дала јасно објашњење шта је узрок настанка те аномалије.

У неким популацијама, као што је Јапан и Кина, учесталост је већа.

Међународни дан особа рођених без ушне шкољке (микротија) обележава се сутра, 9. новембра, а циљ је подизање свести, да се шира јавност упозна са проблемом, али и да решење постоји.

Специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије Александар Урошевић каже да је важно да родитељи знају да се данас и у нашој земљи раде успешно реконструкције ушне шкољке, само треба да буду стрпљиви.

За операцију дете мора да има најмање осам година, јер тада дечје ухо постиже величину као код одраслог човека. Урошевић је до сада успешно урадио 21 такву интервенцију. Осим пацијената из Србије на лечење долазе и пацијенти из суседних земаља, јер је једини у региону који ради такве реконструкције.

А усавршавао се код најбољих у Клиници "Бизет" у Паризу, код водећег стручњака у свету за реконструкцију ушне шкољке професорке Франсоаз Фирмин.

Реконструкција ушне шкољке ради се у два акта, од ребарне хрскавице. Моделира се ухо од хрскавице, а затим убацује у припремљени кожни џеп. У другом акту ради се одвајање ушне шкољке.

Урошевић за Танјуг појашњава да се аномалије чешће јављају на десном уху, да је важно да се дете прати од самог рођења и уколико има нормалан слух, развија се као и сва друга деца.

"Да би могла успешно да се изведе реконструкција важно је да се ништа не ради и не оперише, да нема резова и ожиљака да би могли да напрвимо добар резултат", појашњава Урошевић.

Од државних установа реконструкција ушне шкољке ради се о трошку РФЗО у Институту за мајку и дете.

У тој здравственој установи формиран је посебан тим у ком су др Урошевић и доц. Александар Влаховић.

Недавно је у тој здравственој установи урађена и реконструкција ушне шкољке Н. П. (15) из Ниша, која је рођена без десне ушне шкољке.

Фото М.Анђела

Родитељи су је водили чак у Француску на консултације код проф. Фирмин, али код ње није рађена интервенција јер је била скупа - око 20.000 евра само за операцију, плус трошкови боравка у Паризу.

Отац Предраг Николић каже да су лекари код његове ћерке постигли "светски резултат", да је девојчица пресрећна иако је очекује још један акт.

"Ово изгледа нестварно, много је боље него што смо очекивали. Претходних 15 година много сам истраживао о томе, гледао резултате рада многих лекара, али ово је светски резултат. Поклопила се и њихова стручност и њена анатомија", рекао је Николић за Тањуг.

Каже да је девојчица мењала ставове, да је било момената када је желела да има "нормално ухо", али и момената када је говорила да не жели на операцију.

Када су сазнали да се Урошевић вратио из Француске, и да је почео реконструкције уха да ради и у Србији, ступили су са њим у контакт, прикупили неопходне упуте у Нишу и операција је урађена у Институту.

Урошевић је у јулу постао члан Међународног удружења за реконструкцију ушне шкољке, а само је 50 хирурга у свету у том удружењу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације