Истражује се напад на новинарку „Новости”: Саслушана мајка која је слала претње смрћу

Ј. Илић

08. 11. 2019. у 12:14

Истражује се напад на новинарку „Новости”: Саслушана мајка која је слала претње смрћу

Тужилаштво у Врању Фото Архива ВН

Поступак тужилаштва у Врању због напада на дописницу нашег листа Јелену Стојковић

ОСНОВНО јавно тужилаштво у Врању покренуло је поступак због претњи смрћу новинарки "Вечерњих новости" Јелени Стојковић из Врања које је добила након извештавања о афери у вези са дељењем фотографија обнажене ученице ОШ "Радоје Домановић".

После објављеног текста, новинарки Јелени Стојковић јавила се жена која се представила као мајка девојчице и упутила јој више претњи: "Убићу те", "Не знаш с ким имаш посла", "Сачекаћу те када водиш дете у вртић" и "Убићу и тебе и дете".

За два сата, новинарка је примила више од 40 позива и порука, након чега је отишла у полицију и пријавила случај. Полиција је, због гнусних претњи, које нису престале ни док је била у полицији, ставила под надзор њену кућу исте вечери.

Како сазнајемо, дан након упућених претњи, мајка девојчице је саслушана у полицији.

- Полиција нам је доставила извештај о овом догађају, који тужилаштво третира као кривичну пријаву. Покренут је предистражни поступак због кривичног дела - угрожавања сигурности на штету новинарке Јелене Стојковић - изјавила је, за "Новости", Милица Петковић, основни јавни тужилац у Врању.


Прочитајте још - Кућа новинарке „Новости“ под појачаним надзором: Врањска полиција озбиљно схватила претње нашој дописници


Подсетимо, на спорним фотографијама је обнажена ученица, чији идентитет у тексту "Новости" није откривен, нити наговештен. Девојчица је слику послала дечаку седмог разреда, са којим се, наводно, забављала. Фотографија је, након њиховог раскида, прослеђена даље, и недељама је кружила међу вршњацима, док школа није покренула поступак.

Тужилаштво је, посредством Полицијске управе у Врању, средином октобра, проверавало овај случај, у који је укључен и Центар за социјални рад.

ЗАТВОР ДО ПЕТ ГОДИНА

ПРЕМА речима тужиоца, од полиције је, за почетак, затражен листинг свих телефонских позива упућених новинарки. Уколико се докаже кривично дело угрожавања сигирности новинара, жену која се представљала као мајка девојчице чека казна од шест месеци до пет година затвора.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације