Чини се да је у мирним временима подједнако тешко подизати децу као што је то било у оним лудим деведесетим, кад смо мање-више сви остајали сами код куће.


Остављање детета у кући је осетљиво питање, а процена када је право време да дете остане само је од велике важности.


Педагози и психолози се слажу да не постоји универзално време које би важило за сву децу јер постоје велике индивидуалне разлике између деце.


Идеално време зависи од тога када је ваше дете спремно да остане само и какво је дете. Ако је дете, рецимо, плашљиво, наравно да не треба да га остављате само код куће, такође исти је случај ако је дете превише немирно и непредвидиво.


Психолог Радмила Вулић Бојовић мишљења је да не постоје одређене године већ да је најважнија процена родитеља када је право време.


- Постоји и законска регулатива која говори да дете прешколског узраста не би смело да буде само код куће. Међутим, то је јако индивидуално, јер имате дете од седам година које је зрело као рецимо дете од 10 или 11 година, а исто тако имате дете од 10 година које није зрело ни као дете од 5 година.


- Овде нема универзалног правила, зависи од детета, зависи од односа детета и родитеља, зависи од навика и врло је индивидуално и негде је на родитељу да процени, али свакако не бих саветовала пре школског узраста, каже Радмила Вулић Бојовић.


Деца која још увек иду у вртић, а то су деца до 7. године живота нису способна да буду сама, тј. није безбедно да буду без надзора родитеља. Педагози кажу да дете од 10. године па на даље може да остане само код куће, али само на неколико сати.


Прочитајте и: Odvela mlađe dete u vrtić i ostavila sina samog, kada se vratila videla je policiju i telo prekriveno čaršafom: Detalji tragedije u Nišu (VIDEO)


Психолози такође наводе да је јако важно да деца у одређеном узрасту остају сама код куће јер на тај начин стичу осећај одговорности за поједине ситуације, уче о самосталности и сигурности.


Не ваља ићи ни у другу крајност и уопште не остављати децу само код куће, а психолози се слажу да је 12. година крајње време када је дете спремно и треба повремено да остаје само код куће.


У овом процесу јако је важно да будете постепени, да вежбате останак код куће, тако што ћете дете оставити само прво на неколико минута, па на пола сата, па на сат вртемена итд, преноси Телеграф.рс.