Деца бију и вршњаке и одрасле, а разлог је увек исти: За само два месеца пријављено 280 случајева вршњачког насиља

В. Црњански Спасојевић

08. 11. 2019. у 10:02

Деца бију и вршњаке и одрасле, а разлог је увек исти: За само два месеца пријављено 280 случајева вршњачког насиља

Depositphotos

Број туча прошле године био је већи за чак 80 одсто, коришћено и оруђе

ЗА само два месеца трајања школске године, Министарству просвете пријављено је укупно 280 ситуација вршњачког насиља, од којих су неке биле само пријаве ризичног понашања. Током прошле школске године месечно се у просеку бележи до 85 пријава, односно, обавештења о тучама, дављењима, нападима оружјем, али и застрашивању, уцењивању - потврђују за "Новости" у Министарству просвете.

Прочитајте још: Шарчевић: Ја сам главни кривац што је вршњачко насиље видљивије, а шта је са родитељима

Велики степен агресије код младих није само забележило школство, већ и тужилаштво. Према подацима Републичког јавног тужилаштва, учествовање малолетника у тучама са коришћењем опасног оруђа или без њега прошле године је за 82 одсто било веће него годину пре тога (забележена су 73 случаја). Тужилаштво је регистровало и за трећину више кривичних дела наношења лаких телесних повреда (775).

На алармантне податке реаговао је министар просвете Младен Шарчевић. Како је приметио приликом састанка са просветним синдикатима, вршњачко насиље није у порасту, већ је само видљивије.

Прочитајте још: Како се изборити са растућим криминалом малолетника: Више од 7.000 тинејџера починило убиства, насиље, пљачке...

- Ја сам главни кривац што је видљивије, јер је до сада тактика била да се што више прикрије - рекао је Шарчевић, и приметио да се све време говори о школи, а заборављају се родитељи, као најодговорнији. - Установе, Министарство просвете и школе урадиће свој део посла. Очекујем да то уради и социјала, полиција, тужилаштво и сви други.

Шарчевић најављује и увођење једносменског рада кроз целодневни боравак деце у школи, какав ускоро улази у примену у Ужицу.

- Када је дете цео дан изложено педагозима, добрим садржајима, спорту, информатици, изради домаћих задатака, ручку - тада нема прилику да се бави лошим стварима - каже Шарчевић.

Психолози и педагози слажу се да млади насилници чешће долазе из дисфункционалних средина. После недавног напада на средњошколца из Сомбора М. Г, надлежни у овом граду изашли су са тужним податком: трећина малолетника који су учествовали у 16 прошлогодишњих и девет насилничких напада почетком ове године из разведених је бракова!

Разлог за агресију увек је исти: демонстрација моћи над слабијима и доказивање у друшву. Тинејџере карактерише низак степен самоконтроле, па кад се томе додају комплекси, осећај понижености, увређености, жеља за осветом последице су - страшне.

Најтрагичнији пример је случај Алексе Јанковића (14), који је 2011. себи одузео живот после осам месеци тортуре у школи. Трагично је и убиство Мартина Барне (17) у Новом Кнежевцу, када су га у парку насмрт претукла четворица младих. Прошле недеље је у Суботици, док је чекао другарицу да иду у позориште, без икаквог разлога, нападнут седамнаестогодишњи А. С. Напало га је седморо вршњака у центру града, поломивши му кључну кост и посекавши му кожу главе.

НАЈМЛАЂЕ УБИЦЕ ИЗ НОВОГ САДА

ДА деца могу насрнути и на одрасле доказ је напад на познатог књижевника и новинара Рашу Попова, 2014. Против починилаца - малолетне браће, поднето је више од 300 пријава за разбојништва. Исте године троје деце млађе од 14 година спалило је и бескућника у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације