Србија ће у борби за потомство потрошити 200 милиона евра

Ј. Ж. С.

07. 11. 2019. у 21:25

Србија ће у борби за потомство потрошити 200 милиона евра

Фото Карић фондација Учесници скупа у Народном позоришту

У мере популационе политике држава улаже пет пута више новца

ДРЖАВА ће из Националног инвестиционог програма издвојити више од 200 милиона евра за подршку политици повећања наталитета будући да бела куга сваке године Србији однесе град величине Кикинде.

Ова мера демографског јачања земље најважнија је ставка у писму које је председник Србије Александар Вучић упутио седмом по реду Међународном форуму "Светост материнства", који је у четвртак почео у Београду.

Прочитајте још: Вучић: Опстанак села од пресудног значаја за Србију; Ршумовић: Држава мора да "купује" народ да би спасла село

"Држава је потпуно свесна проблема са којим се суочава. Овај новац биће зато издвојен како би се омогућила вантелесна оплодња за све заинтересоване парове - наведено је у Вучићевом писму у писму.

Учесници Форума сагласили су се да је негативна пронаталитетна политика тренд у нашој земљи, али и свету, те да је неопходно предузети низ мера за подстицање наталитета. Овај подухват један је од најважнијих националних интереса Србије.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић указала је да је наша земља једна од 10 најстаријих држава у Европи, а да је свака пета особа старија од 65 година.

Прочитајте још: МАРИНКОВИЋ: Наш дефицит од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених

- Србија, као и многе земље у Европи и свету, налази се пред изазовима старења становништва - рекла је она. - Годишње нестане око 37.680 становника, а такви подаци отварају питање опстанка нације и остваривања економских, националних и политичких интереса. Проблем треба решавати у координацији свих институција. Земље широм света суочавају се са сличним проблемом. Према проценама Уједињених нација, 83 државе у свету суочавају се са негативним наталитетом.

Гојковићева је нагласила да су ове године додељена средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је пет пута више него лане.

- Не можемо да очекујемо да се за дан или два промени стање, али, ипак, све што се чини данас неминовно утиче на будућност - рекла је Гојковић и указала да мора да се размишља и о другим видовима подршке - флексибилном радном времену мајки и прилагођавању вртића запосленим родитељима.

За Александра Боцан-Харченка, амбасадора Русије, за две земље је заједничко то што су обе окренуте породичним вредностима.

- Породица мора да остане темељ сваког друштва. Добро је да Србија и Русија деле исти став по том питању, јер поред духовне, културне и историјске повезаности, делимо и традиционалне вредности - казао је амбасадор.

Форум посвећен породици и деци "Светост материнства", организовала је "Карић фондација" са руским Хуманитарним фонодом "Свети Андреј Првозвани".

300.000 ДИНАРА ЗА ПРВО ДЕТЕ

У наредне две године држава ће највероватније повећати и једнократну помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара, најавила је председница Скупштине Маја Гојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације