Више од 7.000 тинејџера починило убиства, насиље, пљачке... a ко је за то крив? За злочине малолетника није одговарао ниједан родитељ!

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

07. 11. 2019. у 08:02

Више од 7.000 тинејџера починило убиства, насиље, пљачке... a ко је за то крив? За злочине малолетника није одговарао ниједан родитељ!

Depositphotos

МУП Србије тражи строже казне. Њих 1.416 млађе од 14 и кривично неодговорно. Десеторо у затвору

БРОЈ малолетника који су дошли у сукоб са законом у последњих пет година мери се хиљадама, а скоро 10.000 њих, према подацима Републичког завода за статистику, добило је васпитне мере или малолетнички затвор. Чак 40 је завршило иза решетака због тешких дела, од чега 10 прошле године.

Према подацима Републичког јавног тужилаштва (РЈТ), лане је полиција регистровала више од 7.000 починилаца кривичног дела млађих од 18, од чега 19 одсто нема ни 14 година и нису кривично одговорни! Чак 1.416 тинејџера добило је васпитне мере, а њих 172 заводске васпитне мере. У порасту је број тешких убистава код младих, а за петину је више крађа, разбојништава и имовинских деликата него годину пре тога.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Осмогодишњег дечака хватао за вилицу, дете завршило у болници, напао и наставницу када се умешала: Насиље усред школе у Бачкој Паланци

Управо због овога министар полиције Небојша Стефановић најавио је да ће МУП предложити Министарству правде пооштравање казнене политике или проналажење другог решења по угледу на ЕУ.

- Из анализе резултата рада полицијских управа уочен је пораст броја извршених кривичних дела најмлађих починилаца, некада чак и деце, млађе од 14 година, која по закону не могу кривично да одговарају - рекао је Стефановић, и указао да у пракси деца која почине кривично дело за која не могу одговарати и малолетници старији од 14 година према којима се примењује блага казнена политика, одмах прелазе на извршење следећег дела.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Ни дечаку који је другарима слао слике голе девојчице није лако”: Ево шта родитељи деце мисле после скандала у Врању

Понекад све почне хулиганством на улици или у нечијем улазу, па се прелази на пљачке и насиље. Без обзира на то да ли малишани и тинејџери уништавају нечији улаз, разбијају стакло, буше аутомобилске гуме или су напали комшију, грађани би требало да се обрате полицији. Адвокат Александар Цвејић, лиценцирани бранилац за заступање малолетника, објашњава да су за њих задужени посебно обучени инспектори МУП.

- Малолетник не може да да исказ без присуства родитеља или старатеља, и адвоката са сертификатом за рад са млађима од 18. Само у Београду има око 2.000 сертификованих бранилаца. Малолетницима се изриче притвор само под нарочито отежавајућим околностима. Цео даљи поступак води се под посебним режимом и углавном се изричу васпитни налози, а у крајњим случајевима затвор - објашњава Цвејић.

ОДБАЧЕНЕ ПРИЈАВЕ ПОДАЦИ РЈТ показују да је највише кривичних пријава против малолетника у последњој деценији поднето 2010. године - чак 8.571, а међу њима је око 13 одсто млађих од 14 година, против којих се не може водити поступак. Због тог и других правних разлога тужилаштво је лане одбацило 3.246 пријава.

Он каже да се већина уплаши или стиди, али постоје и они који иза себе имају богат криминални досије и ни трунку гриже савести. Таквима тешко да помаже затвор, јер, како примећује Цвејић, он је само школа за озбиљнији криминал. Од васпитних мера, малолетницима се могу изрећи мере упозорења и усмеравања, појачаног надзора или заводске.

Цвејић сматра да је пооштравање казнене политике крајња нужда и да би само напунило затворе:

- Малолетници су, пре свега, деца и имају капацитет да се поправе. Требало би радити много више на превенцији, у школи, породици, друштву. Пре свега треба реформисати центре за социјални рад.

Иначе, по закону, родитељ може бити новчано кажњен од 30.000 до 100.000 динара ако његово дете претуче, злоставља или увреди некога. Нема података да је неки родитељ до сада одговарао.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Mama

07.11.2019. 08:49

Batina je iz raja izasla-stara izreka.Danas ne smes da pipnes dete a kad ono napravi problem krivi su roditelji kojima su vezane ruke.

Гвожђе се кује док је вруће

07.11.2019. 09:16

Криви су родитељи. Због лошег васпитања и зато јер децу преко везе или адвоката или НВО спашавају затвора и поправних домова уместо да их тамо оставе и науче да се криминал и злочин не исплате. Када је мој брат од стрица без питања у 17. години узео очев аутомобил, отац (полицајац) га је држао 3 недеље у полицијској станици. Резоновао је: данас украо мој, сутра ће туђи, па ће да опљачка банку, па да убије, ... Данас је тај брат ванредни професор на БГ универзитету, отац два дивна детета ...

Srpkinja Iz Srbije

07.11.2019. 09:19

sve je to po ugledu na EU. Dečija prava,a obaveze...i roditelji treba da plaćaju kazne.Samo što po ugledu na zapad uništili smo i porodicu..

Janko

07.11.2019. 09:20

Vrlo jednostavno, gospodo ! U startu , u osnovnim školama oštro sankcionišite svaki vid nasilja i sličnog ponašanja kako prema deci tako i prema njihovim roditeljoma, uz ozbiljan stručni rad pedagoških službi i odgovornih u školama. Čitaj, samo radite svoj posao kako treba !Odatle polazi sve, odatle se regrutuju delinkventi.Ali ne, mnogo je lakše krivicu svaljivati na druge i uglas ponavljati, nama su ruke vezane, nama su ruke vezane... !

драгана

07.11.2019. 14:55

@Janko - Zašto počinjete od škole?Z školu deca dolaze sa 6- 7 punih godina.Gde su roditelji?I čija deca?Školska?

Miki

07.11.2019. 11:03

Udjite u bilo koju skolu i videcete ogromne panoe na kojima pisu prava dece, a ne postoji ni jedan jedini pano gde pisu njihove obaveze!

Vlajce

07.11.2019. 11:35

Slazem se da je roditelj odgovoran,ali sa ovim zakonima(pravima)deteta to je prosto nemoguce! Oduzeli ste roditelju dostojanstvo i autoritet,shvatite da su njima ruke bukvalno vezane. Oni(deca) su svesni toga,zato se tako i ponasaju. Kaznena politika maloletnog lica je presmesna,o selektivnosti da i ne govorim. Obice nam se o glavu zakoni koje prepisujemo sa zapada!

Ivan

07.11.2019. 12:56

Tamo gde drustvo oduzme osnovno pravo coveka onima koji mu se ne uklapaju u slagalicu ekonomske politike, a to je pravo na rad, roditelji izgube svoj autoritet kod dece a porodica povlasten polozaj u društvu. Za uzvrat se jednoga dana i takvom društvu i kukavicki poslusnim roditeljima, koji se na vreme ne pobune protiv svoje marginalne uloge, osvete deca tih roditelja. Njihova osveta nece se zaustaviti na obijanju trafike jer kazna treba da bude u skladu sa nepravdom koju trpe njihovi roditelji.