БРОЈ малолетника који су дошли у сукоб са законом у последњих пет година мери се хиљадама, а скоро 10.000 њих, према подацима Републичког завода за статистику, добило је васпитне мере или малолетнички затвор. Чак 40 је завршило иза решетака због тешких дела, од чега 10 прошле године.

Према подацима Републичког јавног тужилаштва (РЈТ), лане је полиција регистровала више од 7.000 починилаца кривичног дела млађих од 18, од чега 19 одсто нема ни 14 година и нису кривично одговорни! Чак 1.416 тинејџера добило је васпитне мере, а њих 172 заводске васпитне мере. У порасту је број тешких убистава код младих, а за петину је више крађа, разбојништава и имовинских деликата него годину пре тога.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Осмогодишњег дечака хватао за вилицу, дете завршило у болници, напао и наставницу када се умешала: Насиље усред школе у Бачкој Паланци

Управо због овога министар полиције Небојша Стефановић најавио је да ће МУП предложити Министарству правде пооштравање казнене политике или проналажење другог решења по угледу на ЕУ.

- Из анализе резултата рада полицијских управа уочен је пораст броја извршених кривичних дела најмлађих починилаца, некада чак и деце, млађе од 14 година, која по закону не могу кривично да одговарају - рекао је Стефановић, и указао да у пракси деца која почине кривично дело за која не могу одговарати и малолетници старији од 14 година према којима се примењује блага казнена политика, одмах прелазе на извршење следећег дела.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Ни дечаку који је другарима слао слике голе девојчице није лако”: Ево шта родитељи деце мисле после скандала у Врању

Понекад све почне хулиганством на улици или у нечијем улазу, па се прелази на пљачке и насиље. Без обзира на то да ли малишани и тинејџери уништавају нечији улаз, разбијају стакло, буше аутомобилске гуме или су напали комшију, грађани би требало да се обрате полицији. Адвокат Александар Цвејић, лиценцирани бранилац за заступање малолетника, објашњава да су за њих задужени посебно обучени инспектори МУП.

- Малолетник не може да да исказ без присуства родитеља или старатеља, и адвоката са сертификатом за рад са млађима од 18. Само у Београду има око 2.000 сертификованих бранилаца. Малолетницима се изриче притвор само под нарочито отежавајућим околностима. Цео даљи поступак води се под посебним режимом и углавном се изричу васпитни налози, а у крајњим случајевима затвор - објашњава Цвејић.

ОДБАЧЕНЕ ПРИЈАВЕ ПОДАЦИ РЈТ показују да је највише кривичних пријава против малолетника у последњој деценији поднето 2010. године - чак 8.571, а међу њима је око 13 одсто млађих од 14 година, против којих се не може водити поступак. Због тог и других правних разлога тужилаштво је лане одбацило 3.246 пријава.

Он каже да се већина уплаши или стиди, али постоје и они који иза себе имају богат криминални досије и ни трунку гриже савести. Таквима тешко да помаже затвор, јер, како примећује Цвејић, он је само школа за озбиљнији криминал. Од васпитних мера, малолетницима се могу изрећи мере упозорења и усмеравања, појачаног надзора или заводске.

Цвејић сматра да је пооштравање казнене политике крајња нужда и да би само напунило затворе:

- Малолетници су, пре свега, деца и имају капацитет да се поправе. Требало би радити много више на превенцији, у школи, породици, друштву. Пре свега треба реформисати центре за социјални рад.

Иначе, по закону, родитељ може бити новчано кажњен од 30.000 до 100.000 динара ако његово дете претуче, злоставља или увреди некога. Нема података да је неки родитељ до сада одговарао.