Тежак пут до пензије: Перипетије око докумената и даље муче хрватске пензионере у Србији

Ј. Ж. С.

07. 11. 2019. у 11:03

Тежак пут до пензије: Перипетије око докумената и даље муче хрватске пензионере у Србији

Фото Танјуг

Утврђивање особног идентификационог броја (ОИБ) који је уведен уласком Хрватске у ЕУ, један је од најчешћих проблема

УТВРЂИВАЊЕ особног идентификационог броја (ОИБ) који је уведен уласком Хрватске у Европску унију, а важи на целој територији ЕУ, један је од најчешћих проблема који мучи хрватске пензионере у Србији. Без ОИБ-а, кажу, данас није могуће исплатити пензију.

Како наглашавају у ПИО фонду, за носиоце пензијског и инвалидског осигурања Србије и Хрватске већ традиционално, два пута годишње, организују се Међународни саветодавни дани, када саветодавци из Републичког фонда ПИО и хрватског Завода за мировинско осигурање пружају правне савете и информације грађанима који имају стаж осигурања остварен у ове две државе.

- Питања странака током последњих разговора најчешће су се односила на стаж осигурања, доношење коначних решења, потврде о животу, стаж остварен и у Хрватској, потврду стажа оствареног у овој држави, информације о условима за остваривање права - кажу у ПИО фонду. - Поред пружања правних савета странкама и информација о остваривању права, фондови двеју држава размењујуи ургенције у вези са предметима чије је решавање тренутно у току, како би се људима помогло да брже остваре своја права.

Поред пружања помоћи странкама, саветодавци увек истичу да се посебан значај дана разговора огледа у обостраној размени знања и искуства са колегама, што свакако доприноси унапређењу сарадње у овој области. Током године у Београду се осим са Хрватима организују и сусрети са представницима аустријског, црногорског, мађарског, немачког, македонског и фонда БиХ.

Горан Вајагић (63) из Београда је будући пензионер и дошао је да провери да ли све иде како треба да би несметано могао да поднесе захтев за пензију.

- Приближава се рок да поднесем захтев за пензију, те сам дошао да се информишем о стажу који сам остварио у Хрватској, како се све одвија и да ли имам све што је потребно од докумената. Добио сам одговоре, чак више него што сам и очекивао. Сви осигураници и будући пензионери требало би да брину о свом стажу, од првог до последњег дана, да се не деси да напуне 65 година, а да нешто није регулисано.

ВИШЕ ОД 12.000 ПЕНЗИЈА

ПРЕМА статистици Фонда, из касе нашег ПИО исплаћују се пензије и остала права за 12.144 корисника који живе у Хрватској. Београдски фонд исплаћује пензионе чекове само на основу стажа који је навршен по прописима Србије, док за стаж остварен у другој држави износ исплаћује носилац пензијског и инвалидског осигурања те државе. Стога, Фонд ПИО нема податке о пензијама које корисници примају из иностранства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације