Министарство здравља и Фондација "Није свеједно" компаније Нектар представили су бесплатан национални број за вантелесну оплодњу.

Како се наводи у њиховом заједичком саопштењу, бесплатан национални број је 0800 333 030 и активан је у оквиру Центра за вантелесну оплодњу.

Путем тог броја сви грађани Србије којима је потребан савет, информације о процесу вантелесне оплодње и процедурама лечења или неопходним документима, моћи ће сваким радним даном од 9 до 20 часова да се јаве и бесплатно добију подршку, као и одговоре на сва питања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Све веће интересовање за имунизацију: Вакцину добила 41.000 грађана више него лане

Одговоре ће добијати од стране Удружења “Шанса за родитељство”, али и психолошку подршку коју ће пружати Центар за ментално здравље у Центру за вантелесну оплодњу.

У оквиру пројекта, који заједно спроводе Министарство и Фондација "Није свеједно", до краја године биће основана и Саветовалишта за вантелесну оплодњу у два дома здравља у Београду, а касније и широм Србије.

У саопштењу се наводи да је креиран и Водич са јасним корацима како проћи кроз процес вантелесне оплодње, а који ће бити дистрибуиран у домовима здравља широм земље.

Осим тога, биће обезбеђена и возила којима ће тим лекара моћи да обилази мања места и пружи сву могућу здравствену подршку из те области.

Процењује се да сваки шести пар у Србији има проблем да природним путем добије потомство.

Ове недеље обележава се Европска недеља (НЕ)плодности која има за циљ информисање грађана о проблему неплодности, као и позивање на већу свест и политику подршке у циљу решавања неједнаке доступности процедура за лечење неплодности широм Европе.