Све веће интересовање за имунизацију: Вакцину добила 41.000 грађана више него лане

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

06. 11. 2019. у 10:02

Све веће интересовање за имунизацију: Вакцину добила 41.000 грађана више него лане

Depositphotos

За две недеље потрошено чак 72 одсто од 286.800 доза заштите од грипа

ВИШЕ од 72 одсто, од укупно обезбеђених 286.800 доза вакцине против грипа, потрошено је до 1. новембра, односно за две недеље од почетка заштите најугроженијих категорија становништва о трошку осигурања, сазнају "Новости" у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут". Вакцине још има у свим здравственим установама, тврде у "Батуту", јер се прерасподелом из установа у којима је остало највише залиха, она транспортује тамо где је интересовање грађана за имунизацију највеће.

Тренутно је 41.000 више вакцинисаних него у исто време прошле године. У "Батуту" кажу да је направљена добра процена, када је за ову сезону препоручено 50.000 доза више него лане.

- Највећи одзив за вакцинацију имамо на територији Моравичког, Топличког, Јужнобанатског и Расинског округа - објашњавају у "Батуту".

Прочитајте још - НОВА ПРАВИЛА: Прво вакцина, онда родитељски додатак

Здравствене установе на територији града Београда и Севернобачког округа тренутно располажу половином од укупно планираних и испоручених доза. У Београду је, рецимо, у трећој недељи вакцинације регистрован пораст интересовања од 25 одсто у односу на прошлу сезону.

У ваљевском Дому здравља вакцину против сезонског грипа примило је више од 2.420 особа. То је за око 700 вакцинисаних више него за исто време прошле године. Овај дом здравља има још око 500 доза.

- Ове године смо добили једну од најсавршенијих вакцина, четворовалентну, која покрива прогнозиране сојеве А и Б вируса - рекла је примаријус др Радмила Михајловић, специјалиста опште медицине Дома здравља Ваљево. - Захваљујући ангажовању изабраних тимова лекар - сестра, али и медијима, грађани су боље упознати са тегобама које могу да имају услед вируса грипа. Схватили су значај превенције, а једина права превенција је вакцина. У последње три године примећује се појачано интересовање за вакцинацију, а ове сезоне је то још израженије.

ПРВО КОД ЛЕКАРА

ВАКЦИНАЦИЈА о трошку осигурања обезбеђена је за угрожене категорије - старије од 65 година, хронично оболеле, запослене у здравству... Процедуром је предвиђено да се пацијент јави свом изабраном лекару, од кога ће добити налог за примање вакцине. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а отпорност траје наредних шест до 12 месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације