Загађење алармантно, уклања се отровни отпад: Ево које контаминиране локације у Србији су на списку за чишћење

А. ВАСИЋ

06. 11. 2019. у 08:02

Загађење алармантно, уклања се отровни отпад: Ево које контаминиране локације у Србији су на списку за чишћење

Фабрика у Лозници међу првима на листи Фото Танјуг

Чишћење финансира и влада Италије. То су углавном фирме које се налазе у државном власништву и у стечају

КОНТАМИНИРАНЕ локације у Србији са којих ће опасан индустријски отпад бити уклоњен су хемијска индустрија "Вискоза" у Лозници и "Зорка обојена металургија" у Шапцу. На истом списку су и хемијска индустрија "Жупа АД" у Крушевцу и фабрика обојених метала ФОМ у Прокупљу. У њима је загађење најалармантније, показали су резултати двогодишњег испитивања у којем су учествовале и државне институције за заштиту животне средине из Италије, сазнају "Новости".

Откривено је загађење у оквиру укупно 32 индустријска постројења, од којих је издвојено 14 приоритета. То су углавном фирме које се налазе у државном власништву и у стечају, показали су резултати пројекта UN Environment GEF.

- Испитивање потенцијално контаминираних индустријских локација недавно је завршено и већ су дати предлози за санацију - потврђује, за "Новости", Тамара Перуновић Ћулић, помоћник директора Агенције за заштиту животне средине. - Једна локација ће бити ускоро санирана, док је код других потребно прво уклонити извор загађења, урадити додатно истраживање, па затим и санацију.

До ових резултата дошло се кроз сарадњу између Агенције за заштиту животне средине из Србије и Института за животну средину и истраживање у Италији.

- Италија је пружило значајну експертизу у овој области - каже Тамара Перуновић Ћулић. - Учествовали су у финансирању пројекта, набављању лабораторијске опреме за испитивање земљишта и заштитне опрема за узорковање контаминираних локација. Одржано је више обука и израђена су два плана за детаљно истраживање у Лозници и Шапцу.

Прочитајте још - ОПАСАН ОТПАД УСКЛАДИШТЕН У КИКИНДИ: Анализе нису завршене

Директор италијанског института за животну средину и истраживање који је учествовао у пројекту Лука Демикели, каже, за "Новости", да је у интересу Србије да управљање и третман опасног отпада што пре приближи нивоу европских земаља:

- Постоје врло строги критеријуми који се односе како на државни, и на приватни сектор. Значајно је да се Србија придружи ЕУ, како би могла користити механизме за брже и ефикасније решавање еколошких проблема. То укључује блиску сарадњу у региону, јер уколико настане неки проблем Црној Гори или Хрватској, то такође може да утиче на Србију, и обрнуто.

Како би се до краја решила ситуација са испитаним опасним индустријским отпадом, неопходна су већа улагања.

- Потребна су материјална средства, али ништа од тога неће помоћи ако се не води рачуна о "сопственом дворишту" - каже Демикели. - Заштиту животне средине потребно је увести у систем образовања.

Он додаје да Италија и даље инвестира и ради на заједничким пројектима. Наводи и да су загађење, отпад и пластика горући проблеми и свуда у свету. Многе земље, попут Швајцарске, такође воде битку са загађивачима животне средине. Због тога је једино решење сарадња међу државама.

СПОРАЗУМ

МИНИСТАР за заштиту животне средине Горан Триван и италијански министар Серђо Коста у уторак су потписали Меморандум о разумевању и сарадњи у области климатских промена, рањивости, процени ризика, прилагођавања на измењене климатске услове и ублажавање негативних ефеката климатских промена. Овим су најавили нову фазу у односима двеју земаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације