Добра вест за студенте: Закон који ће олакшати доделу стипендија пред Скупштином

Љ. Б.

понедељак, 04. 11. 2019. у 21:37

Добра вест за студенте: Закон који ће олакшати доделу стипендија пред Скупштином

Фото М. Анђела

Предлог закона о порезу на доходак грађана стигао у скупштину. Планирано да се неопорезиви део повећа на 30.000 динара

КОАЛИЦИЈА за доброчинство је преко Савета за филантропију предложила Влади Србије да се неопорезиви део ученичких и студентских стипендија повећа три пута, односно са садашњих 11.741 на 30.000 динара. Ово би значило да ће од истог бруто износа компаније и институције моћи да доделе знатно већи број стипендија, јер ће бити мање опорезоване.

Ово је садржано у предлогу Закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, који је усвојила Влада и који се налази у скупштинској процедури.

- Предлог да се бавимо овом темом дошао је из привредног сектора, где тврде да би давали и више стипендија и да би оне могле бити веће ако би се повећао неопорезиви део - наводи се у образложењу предлога.

Додаје се да су у већини земаља, нарочито у ЕУ, стипендије додељене из државног буџета или средстава ЕУ потпуно изузете од опорезивања.

- Неопорезиви износ стипендија у Србији је на веома ниском нивоу. Он представља 23 одсто просечне нето зараде, док у већини земаља или нема ограничења или је њихов минимални износ на нивоу од 40 до 50 одсто просечне нето зараде. Следећи ова искуства, у Србији би минимални неопорезиви износ стипендија требало да буде у интервалу од 24.000 до 32.000 динара - наведено је у образложењу.

Истиче се да се 60 одсто компанија изјаснило да би, уколико не би било пореских олакшица за стипендије, оне и даље додељивале стипендије у смањеном броју и износу.

- У случају непостојања неопорезивог износа, укупан фонд за стипендије би био мањи за 12 милиона динара - наводи се у образложењу. - Повећањем неопорезивог износа стипендија на 30.000 динара, највећу корист би имала држава, јер би повећањем износа олакшице дошло до смањења пореза које плаћа Министарство просвете за стипендије за 15,3 милиона динара, те би овај износ могао да се преусмери у повећање фонда за стипендије.

ИЗНОСИ НИСУ ДОВОЉНИ

КОАЛИЦИЈА за доброчинство наводи да су стипендије ниске и да њихов износ не може да подмири основне потребе студената:

- Морале би да се одређују у односу на трошкове живота и да студенти њима могу, осим егзистенцијалих потреба, да подмире и потребе у сфери додатног образовања, културе...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације