Нотари “деру” студенте иако не би смели, једна мајка кренула да истера правду

Љ. Б. - В. Ц. С.

04. 11. 2019. у 14:02

Нотари “деру” студенте иако не би смели, једна мајка кренула да истера правду

Фото А. Станковић

Неуједначена пракса нотара приликом издавања потврда студентима, иако је стриктно прописано да се то ради бесплатно

ПОЈЕДИНИ нотари у Београду наплаћују студентима потврду о броју чланова породице са којима живе, а која им је потребна када подносе документацију за студентске кредите или стипендије. Те подврде, међутим, треба да се оверавају бесплатно.

Прочитајте још: КАКО ЈЕ ОВО МОГУЋЕ? Власника избацује из стана лажни закупац, нотари превидели “ситан” детаљ


- Моја кћерка је друга година Филозофског факултета у Београду и аплицирала је за стипендију, а када је отишла код једне нотарке на Дорћол да овери потврду о томе колико има чланова домаћинства, нотарка јој је наплатила 720 динара, иако се та услуга не напалаћује - каже М. Ј. која се јавила нашој редакцији.

Она додаје да су колеге њене кћерке које су оверавале документ имале различита искуства, односно неки су услугу овере плаћали, а неки не.

- Нотари се понашају по принципу - ако прође, прође, код моје кћерке је прошло - каже наша саговорница. Она, међутим, није одустала и решила је да "истера правду".

- Позвала сам нотарку и питала зашто је наплатила услугу која се не наплаћује, добила сам несувисло образложење, али и понуду да се врати новац моме детету. Враћено нам је 720 динара, али многима није. Било би лепо да нотари позову сву децу којима су узели новац и врате им га - каже наша читатељка.

Србислав Цвејић, председник Јавнобележничке коморе, каже за "Новости" да потврде за студенте јавни бележници оверавају бесплатно, али да је неопходно нагласити да је потврда потребна ради остваривања права на стипендију или кредит.

- Уколико постоји неуједначена јавнобележничка пракса и неки бележник то ипак наплаћује, исправићемо грешку. Странка која је оштећена може да поднесе притужбу Јавнобележничкој комори - каже Србислав Цвејић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)