Патријарх српски Иринеј је, после освећења крстова будуће цркве у Реснику, једине у Митрополији београдско карловачкој, посвећене светом владики Николају Велимировићу, рекао да су „лелички светац и Свети Сава највећи свеци у историји Српске православне цркве“.

Патријарх, уз здравицу на ручку, рекао је: - Владика Николај је написао 14 огромних томова књига, а да ниједну речницу није поновио. Његове књиге су разумљиве за све, образоване и необразоване.

Пошто је од протођакона др Љубомира Ранковића примио на дар тек одштампана сабране дела Исироре Секулић, уредника шабачког „Гласа Цркве“, поглавар је рекао да је „Исидора Секулић, најумнија Српскиња“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Патријарх српски Иринеј: Дивимо се и радујмо подвизима

- Владика Николај је, између два светска рата, припремао манастир Љубостињу за монашење угледних српских девојака и удовица, краљице Марије, Исидоре Секулић, Даринке Јаношевић, директорке Женске гимназије у Београду.Патријарх је поручио: - Није довољно само читати владику Николаја и дивити се његовом делу, него владичин живот и живот Светога Саве, морају постати узор и пример српском народу у практичном свакодневном живoту, у љубави према својој Цркви и својој отаџбини.

Реснички свештеник, Александар Милутиновић, поклонио је по примерак књиге о „Старац Авакум“, о упокојеном архимандриту троношком и лелићком, Авакуму Ђукановићу, патријарху и за свe гостe, укупно више од 200 примерака, које је издао „Глас Цркве“ из пера др Ранковића.