Патријарх Иринеј: Живот владике и Светога Саве морају постати узор и пример српском народу

В. Митрић

03. 11. 2019. у 16:35

Патријарх Иринеј: Живот владике и Светога Саве морају постати узор и пример српском народу

Фото В. М.

Књиге владике Николаја су разумљиве за све, образоване и необразоване
Патријарх српски Иринеј је, после освећења крстова будуће цркве у Реснику, једине у Митрополији београдско карловачкој, посвећене светом владики Николају Велимировићу, рекао да су „лелички светац и Свети Сава највећи свеци у историји Српске православне цркве“.

Патријарх, уз здравицу на ручку, рекао је: - Владика Николај је написао 14 огромних томова књига, а да ниједну речницу није поновио. Његове књиге су разумљиве за све, образоване и необразоване.

Пошто је од протођакона др Љубомира Ранковића примио на дар тек одштампана сабране дела Исироре Секулић, уредника шабачког „Гласа Цркве“, поглавар је рекао да је „Исидора Секулић, најумнија Српскиња“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Патријарх српски Иринеј: Дивимо се и радујмо подвизима

- Владика Николај је, између два светска рата, припремао манастир Љубостињу за монашење угледних српских девојака и удовица, краљице Марије, Исидоре Секулић, Даринке Јаношевић, директорке Женске гимназије у Београду.Патријарх је поручио: - Није довољно само читати владику Николаја и дивити се његовом делу, него владичин живот и живот Светога Саве, морају постати узор и пример српском народу у практичном свакодневном живoту, у љубави према својој Цркви и својој отаџбини.

Реснички свештеник, Александар Милутиновић, поклонио је по примерак књиге о „Старац Авакум“, о упокојеном архимандриту троношком и лелићком, Авакуму Ђукановићу, патријарху и за свe гостe, укупно више од 200 примерака, које је издао „Глас Цркве“ из пера др Ранковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Sale

03.11.2019. 17:13

Uzor treba da budu Vučić, Pahomije, Kacavenda, Mali. Oni su od Crkve odlikovani oni su vladike.

Павле М. Дивнић

03.11.2019. 18:10

@Sale - Готово на свим порталима присутан је кумровачки синдром, са деде на оца а са овог на унуке. Неуки и неписмени за сопствено писмо и језик баш као што су били кумровачки курсисти, настављају као хијене да вребају сваку прилику да угризу. Као што су дедови били Брозови подрепаши у главном школовани у Кумровцу, тако су и унуци Клинтонови васпитници са курсева из Б/пеште. Црногорац Јова Капа је оставио дубоке бразготине на светом лицу СПЦ убацујући своје удбаше од којих се Црква још није опоравила.

a.l.

03.11.2019. 20:10

@Sale - Uzas koliko nepostovanja i napada na crkvu. Nema srece za nas dok se projugosloveni i brozovi djaci ne rasciste ili odesele daleko.

Lana

03.11.2019. 20:05

Molim nevernike (decu komunizma, jugoslovene po opredeljenju) da se suzdrze od napada na crkvena lica jer su oni najvise stradali uz svoj narod u ratovima i za vreme Tita, 800 god nas okupljaju i cuvaju cak i pod ukupacijom. Vladiku Nikolaja treba svaki srbin da cita, ja cesto to radim u teskim trenutcima.

Goran ali ne Bot

03.11.2019. 20:21

U vreme komunizma Crkva je imala časti i poštenja za razliku od onoga što danas radi ovaj patrijarh. Potpuno je politizovao istu i podredio je liku i delu AV. Nepojmljivo.

Katmer

04.11.2019. 00:04

Vladika Nikolaj je nesumnjivo bio veliki Vladika ( verovatno i najveći za života) Ali reći da je najveći svetac je pogrešno.(ne mogu da verujem da je patrijarh to izjavio) Bog osvećuje i posvećuje! Ko je najveći znano je Bogu a ne nama! Božja merila o hijerarhiji veličine onih koji su u "zagrljaju oca nebeskog " su nama nepojmljiva i nedostupna.