- РАЗМАТРА се могућност пооштравања казнене политике према малолетним лицима, јер је у једном броју градова и општина у Србији приметан повећан број оваквих извршења код млађих од 14 година - рекао је у петак министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, приликом посете Полицијској управи у Чачку.

- Предложићемо Министарству правде да размисли о пооштравању санкција, али да проуче праксу других земаља, која је различита. Очигледно је да је свуда у свету овај проблем у порасту - истакао је Стефановић, истакавши да је неопходна измена Кривичног законика.

Говорећи о вршњачком насиљу у школама, он каже да најзначајнију улогу имају родитељи.

Прочитајте још - Кривичне пријаве због вршњачког насиља у Суботици

- И сам сам родитељ, не могу да очекујем да неко дође из полиције и васпитава моју децу. Не можемо дозволити да иједно дете буде жртва било кога. Шта да кажемо за дете од 11 година, које свог вршњака удари бејзбол палицом у главу? Због својих година не може одговарати пред законом и да ли се онда намеће питање да то дете може да ради шта хоће. То је недопустиво - навео је Стефановић.

Министар је рекао да ће са представницима локалне самоуправе разговарати шта полиција може да уради како би се повезао видео-надзор.

БЕЗБЕДАН град

МИНИСТАР Стефановић навео је Чачак као позитиван пример града у ком нема озбиљнијих криминалних група.

- Добро је што на подручју које покрива Полицијска управа Чачак нема извршених озбиљнијих кривичних дела. Тако би требало и да остане - навео је министар.