Више од 200 установа примаће пацијенте без књижице: Бесплатно на очни преглед и мамограф

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

01. 11. 2019. у 06:30

Више од 200 установа примаће пацијенте без књижице: Бесплатно на очни преглед и мамограф

Фото З. Јовановић

У недељу се наставља акција Министарства здравља на јачању превенције болести

У ВИШЕ од 200 здравствених установова, од амбуланти и домова здравља до клиничких центара, у недељу ће, 16. пут откако је Министарство здравља покренуло акцију јачања превенције и раног откривања болести, бити организовани бесплатни превентивни прегледи.

У Министарству здравља очекују велики број грађана у 216 установа које ће бити отворене од 8 до 16 сати. Први пут откако је пре две године покренута ова акција, сви заинтересовани ће, без заказивања, па и без здравствене картице, уколико из неког разлога нису здравствено осигурани, моћи да ураде неуролошки преглед, а радиће се још и мамографија и офталмолошки преглед.

Уз ова три "главна" прегледа, у великом броју установа грађани ће моћи још да измере крвни притисак, ураде ЕКГ и да провере ниво шећера у крви.

- Здравствене установе већ су одредиле екипе које ће радити у недељу - објашњавају у Министарству здравља. - Распоред је направљен тако да ће без гужви моћи да се прегледају сви заинтересовани, чак и ако их буде више од 25.570, што је досад највећи број прегледаних у једном дану, током претходне акције.

Откако је Министарство здравља покренуло ову акцију могућност да преконтролишу своје здравље, на много бржи и једноставнији начин него када се прегледи индивидуално заказују, искористило је више од 325.000 становника. То је, кажу у Министарству здравља, више него што је на почетку акције могло да се очекује, с обзиром на чињеницу да у Србији тек четвртина одраслог становништва иде на превентивне прегледе.

Прочитајте још - Успешна превенција рака дојке

И када постоје организивани скрининг програми, као рецимо за рано откривање карцинома дојке, одзив је далеко од задовољавајућег.

- На мамографски преглед одазове се свака трећа жена, а овај преглед би једном у две године требало да уради свака жена између 50. и 69. године - каже директорка Института за јавно здравље Србије Верица Јовановић.

То је разлог што се у 60 одсто случајева у Србији карцином дојке открије када већ буде величине два до два и по центиметара, са метастазама, када су шансе за излечење много мање него у почетној фази болести, и годишње имамо 1.600 смртних исхода због ове болести.

НЕ ЗНАЈУ ЗА "ПАРКИНСОНА"

И НЕУРОЛОШКЕ болести су све чешће и дуго остају непрепознате, нарочито оне са неспецифичним симптомима као што је, рецимо, Паркинсонова болест од које, према проценама, болује сваки стоти становник старији од 60 година. То је један од разлога што је овога пута обезбеђен неуролошки преглед за све заинтересоване, а код неуролога се, ипак, очекује највише пацијената са проблемима везаним за кичму.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Duda

01.11.2019. 17:44

Zivim na Dedinju. Gde mogu obaviti mamografiju u nedelju u sklopu besplatnih pregleda ? Hvala