КАБИНЕТ за медаље при Архиву Српске академије наука и уметности од јуче је богатији за још једну збирку ордења. Наиме, потомци пуковника Војислава Анђелковића, официра Војске Краљевине Србије и Војске Краљевине СХС, учесника балканских ратова и Првог светског рата, поклонили су Архиву одликовања свога деде.

Пуковник Анђелковић за своје војне заслуге добио је многа домаћа и страна одликовања, изузетно вредна и историјски веома значајна. Тако су јуче његови унуци, браћа Стефан и Илија Лакчевић, Академији предали збирку у којој се између осталог налазе Албанска споменица, Орден Карађорђеве звезде, Орден Карађорђеве звезде с мачем, Орден Светог Саве... Ту су и руски Орден Светог Ђорђа, руски Орден Светог Владимира и друга страна одликовања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ордење Јованке Броз украдено током сахране?

- Ову збирку нисмо узели, већ је добили на старање, јер не може се узети оно што је на сабљи добијено - рекао је председник САНУ Владимир Костић на конференцији за медије, којој су присуствовали и чланови породице пуковника Анђелковића.

Костић је додао да, чувајући ордење, САНУ чува имена људи који су се несебично давали држави и народу, те покушава да се сети тих људи и отргне их од заборава.

Стефан и Илија Лакчевић са академицима Костићем и Крестићем, Фото П. Милошевић

Управник Архива САНУ академик Василије Крестић изразио је велико задовољство што је породица пристала да збирку уступи Академији.

- Јавност треба да види каквих добрих породица имамо, а такође подстичемо и друге фамилије да поступе као потомци пуковника Анђелковића и да вредне збирке предају на чување САНУ - истакао је Крестић.

Браћа Илија и Стефан Лапчевић рекли су да је за породицу част да једној тако важној установи као што је САНУ преда вредну збирку свог деде и најавили да ће Академији даровати и дедину сабљу.