ПОЧЕЛА је сезона ђачких екскурзија, школе увелико на тендерима бирају туристичке агенције којима ће поверити овај посао, а родитељи се и ове године хватају за главу од превисоких износа. Јер, у време када, примера ради, исте те агенције нуде десетодневни апартмански смештај у Грчкој по цени од само 55 евра, у шта је укључен чак и превоз, за ученике тродневно путовање са два ноћења у Новом Саду кошта готово трипут више - чак 15.000 динара!

- Када је одзив ученика добар, моја агенција може да заради највише 300 динара по ученику, а што је мање ђака, то је и наша зарада нижа - каже власник чачанске туристичке агенције "Лазена" Мирјана Кнежевић, која ће организовати екскурзије ученика неколико разреда ОШ "Милица Павловић".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од првог разреда средње пију, пуше и коцкају се, први секс већ око мале матуре: Алармантни подаци о понашању деце


На питање зашто су цене и за трећину веће него када би се посета Нишу, на пример, организовала у сопственој режији - у истом хотелу, са истим изнајмљеним аутобусом и улазницама за историјске локалитете - објашњава да на све треба додати и дневнице за наставнике, које се у Чачку крећу од 400 до 800 динара по ученику. Ту су и услуге професионалних водича који коштају 4.000 по дану, те гратис аранжмане јер на сваких 15 ђака агенције, по правилу, поклањају пут за једног ученика.

- Када се све сабере, цене екскурзија су и ниске. Притом, висину надокнаде наставницима одређују чланови Савета родитеља - закључује Мирјана Кнежевић.

Директор једне од чувенијих школа у Чачку - ОШ "Филип Филиповић" - Славица Лужанин сматра да су цене екскурзија превисоке, али морају да поштују Правилник Министарства просвете о избору туристичке агенције. У поступку јавне набавке, поред најниже цене, важно је и бодовања по основу досадашњег пословања, а гледа се и број бесплатних аранжмана.

- Не слажем се, међутим, са тврдњом да су превисоке и накнаде наставницима. Јер, њихова сатница на екскурзији износи око 33 динара и не верујем да је то довољно за одговорност коју на себе преузимају - каже Славица Лужанин, и наглашава да се они увек труде да обезбеде бар плаћање на рате.

Родитељ једног од чачанских основаца Радован Савић признаје да, упркос енормним износима, сваки родитељ настоји да по сваку цену пошаље дете на екскурзију и омогући му да стекне успомене за читав живот. Верује и у то да би школе све могле и саме да организују, знатно повољније, па не разуме зашто је прописано посредовање агенција.


ОДЗИВ УЧЕНИКА ИЗУЗЕТНО ВИСОК

УПРКОС високим ценама, одзив ученика је - нарочито у нижим разредима - изузетно висок. Тако се, примера ради, за одлазак на екскурзију пријавило чак 93,5 одсто ученика чачанске ОШ "Филип Филиповић".