ОД 1. децембра особама које буду ухваћене са већом количином дроге (за сопствену употребу), на пример 300-400 грама, прети казна од најмање три године затвора, без могућности умањења казне.

Овим новим законским решењем, попуњена је правна празнина у вези са (не)доказивањем намере дистрибуције наркотика, која је тужиоцима стварала главобољу у пракси.

Прочитајте још: Ухваћен "на делу": Полиција упала у стан док је осумњичени паковао хероин у пакетиће (ФОТО)

Решење је предвиђено Законом о изменама и допунама Кривичног законика Србије које почињу да се примењују од 1. децембра, поред других новина попут доживотног затвора, система кажњавања "три ударца", новог кривичног дела напад на адвоката и друге.

Лазар Лазовић из Удружења судија и тужилаца Србије, каже да се тужиоци често нађу у ситуацији да за особу, која код себе држи већу количину дроге, не могу да докажу намеру дистрибуције и даље продаје, уколико међу прикупљеним доказима нема, на пример, вагице за прецизно мерење, одређене количине новца, евентуалне књижнице са пописом оних којима је дрога продата и износ новца за који је продата, као ни затечених купаца.

Прочитајте још: Полиција пронашла 2,1 килограма марихуане испод задњег седишта аута, ухапшено троје

Са друге стране сада ове особе могу да буду кривично гоњене за постојеће дело - поседовање мање количине дроге за сопствену употребу, иако то не одговора количини пронађене дроге и за које су запрећене практично багателне казне, указао је Лазовић, који је заменик Вишег јавног тужиоца у Београду.

Он је истакао да ново законско решење покрива управо ту празнину - па ће лица која код себе држе већу количину дроге бити санкционисана само због чињенице поседовања те веће количине, без обзира што им се не ставља на терет дистрибуција или продаја дроге.

Шта је мања или већа количина дроге, Лазовић каже да то треба да реши судска пракса, која још није јединствена по том питању, али да би према његовом мишљењу ово дело могло да се односи на, на пример, држање два килограма марихуане.

Овај облик кривичног дела "неовлашћено дрžжање опојних дрога" гласи: "Ко неовлашћено држи у великој количини супстанце или препарате који су проглашени за опојне дроге, казниће се затвором од три до 10 година.

У следећем ставу, законодавац предвиђа да учиниоца, који открије од кога набавља опојну дрогу, суд може да ослободи од казне. Лазовић је напоменуо да је Удружење судија и тужилаца подржало ово ново законско решење, јер сматра да ће њиме бити отклоњени проблеми у пракси.

(rtv.rs)