САМО дан по доласку у Суботицу и ангажовања на пословима монтаже лифтова 33-годишњи Ђорђе П. из Крагујевца је погинуо, а двојица његове браће од стричева су повређена. Несрећа у суботичком насељу Прозивка још једна је у низу оних које су се догодиле на градилиштима и које потврђују црну статистику да највећи број запослених страда управо на грађевини.

Младић је настрадао када се лифт откачио са петог спрата. Двојица његових рођака и колега су такође повређени, али нису животно угрожени, један има повреду главе и синусне кости, а други прелом рамена. Радници су у Суботицу дошли преко подизвођача из Баточине, којег је ангажовала фирма "Восток". У фирми тврде да су сви били квалификовани радници и да су имали заштитну опрему у тренутку несреће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТРАДАЊЕ РАДНИКА НА ГРАДИЛИШТУ У БЕОГРАДУ: Уместо да су у пензији радили непријављени


Стручњаци тврде да су градилишта последњих година постала најопаснија радна места у Србији, а подаци говоре да су од почетка године инспектори рада 34 пута изашли на терен због смртних и тешких повреда на раду, а да је половина била у грађевинарству.

У Грађевинској комори Србије упозоравају да радник осим основне обуке за своју специјалност мора да се држи и прописа заштите на раду, једино на тај начин постају способни за рад на градилишту. Они истичу да на висини не може да ради нико ко није ишао на лекарски преглед. На крову и на фасади мора да има појас да се веже, док скела на којој се ради мора да има ограду. Све су ово законом прописани услови који се морају поштовати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нова трагедија на градилишту: Пропала конструкција лифта, један радник погинуо, двојица теже повређена 


Највећи проблем је, међутим, то што пропусти углавном пролазе некажњено. Инспекције констатују да је дошло до кршења закона и кад се поднесу пријаве, њихово процесуирање траје годинама или до њега уопште не дође. Страни закони прописују да они који крше закон о заштити на раду морају бити озбиљно кажњени, а одштете су милионске.

- Тражили смо на радном телу Социјално-економског савета увођење Одбора за безбедност и заштиту на раду у свакој фирми, али то није прошло - каже Саша Торлаковић, председник Самосталног синдиката грађевинарства.


МАЛЕ ЗАРАДЕ

У СРБИЈИ зарада на грађевини износи око 360 евра, а ради се 10 или 12 сати дневно. Обичан радник може да заради 20 евра дневно, док се мајстори попут тесара плаћају 90, а армирачи 80 евра. Међутим, ни за толике дневнице таквих мајстора на тржишту нема, па се углавном ангажују пензионери. С друге стране, мајстори у земљама ЕУ зараде 15 евра на сат.


ЗАПЕЧАЋЕНО

У ОСНОВНОМ јавном тужилаштву у Суботици кажу да лифт на чијој монтажи је погинуо Ђорђе П. највероватније није био довољно обезбеђен и са петог спрата се откачио и пао.

- Док се истрага не заврши, градилиште ће бити запечаћено - кажу у Тужилаштву.

Тело погинулог радника је послато на обдукцију у новосадски Институт за судску медицину.