ЧОВЕК је довео мајку са упутом за преглед на Клинику за урологију. Рекао сам му да мало сачека, на шта је почео да виче, да се свађа, бацио је књижицу. Ушао сам и питао дежурног доктора да ли да уђу, он је рекао да ће их примити и прегледати. Рекао сам му да уведе мајку, на шта је он опет почео да виче. На моју опаску да је такво понашање за улицу, свом снагом ме је ударио песницом испод ока.

Прочитајте још: ХАОС У НИШКОМ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ: Син пацијенткиње ударио медицинског техничара у главу, полиција га привела

Овако је изгледао недавни радни дан медицинског техничара Ивана Стојковића запосленог у нишком Клиничком центру, који је из засад неутврђеног разлога, у четвртак, око 13 часова, нападнут на радном месту. Обезбеђење је успело да смири и заустави нападача који је у разјарености насрнуо и на доктора Томислава Станојевића. Полицијска екипа неколико минута касније привела је помахниталог човека. Пацијент - његова мајка - одмах је прегледан, а према речима лекара, у чекаоницама тога дана није било гужве.

- Заиста није било чекања, а преглед није био под знаком питања. Човек је негодовао да их са одељења на одељење шетају неколико дана, да је мајка у тешком стању, да не може да се смести... Пацијенткиња је примљена и по протоколу прегледана - објашњава лекар Томислав Станојевић.

Према речима директора КЦ Ниш Зорана Радовановића, ово је 11. инцидент од почетка године. Управа КЦ и синдикат "Независност" затражиће од Министарства здравља и Владе да сви запослени у здравству добију статус службеног лица.

- Ове године код нас је амбулантно прегледано скоро 550.000 пацијената, а отворено је 84.000 историја болести, што значи да је лечено око 600.000 људи. Број пацијената који нису задовољни лечењем мери се милипроцентима - нагласио је Радовановић.

Према речима председника синдиката "Независност" КЦ Ниш Миодрага Стојковића, измена закона и одобравање статуса службеног лица здравственим радницима пооштрили би казне за нападаче и иницирали брже поступање у случајевима напада.

МАЛТРЕТИРАЊЕ

- Свако од запослених у КЦ барем једном у каријери био је изложен малтретирању. Било је и убистава наших колега у другим установама - истиче Стојковић, и додаје да борба за статус службених лица нишки медицинари воде дуже од деценије.