Адвокатска комора Београда (АКБ) и Правни факултет у Београду закључили су Споразум о сарадњи на Златибору, где је данас почело ”Друго адвокатско саветовање" у организацији АКБ.

Споразум, који су потписали председник АКБ Југослав Тинтор и декан Правног факултета Зоран Мирковић, поред осталог предвиђа увођење студентске праксе у адвокатским канцеларијама.

Према речима Тинтора, на овај начин студенти ће пре почетка приправничког стажа моћи да се упознају са адвокатском професијом, као независном и самосталном, као и са свим изазовима са којима се адвокати суочавају у свом раду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бесплатна правна помоћ од уторка доступна грађанима

Идеја је да ће преко факултета студенти моћи да бирају адвокатске канцеларије које су специјализоване у областима које их занимају, а адвокатске канцеларије ће са друге стране имати могућонст да изаберу квалитетне приправнике, а не путем рођачких веза или познанстава.

Споразум ће такође дати основе за увођење новог изборног предмета на Правном факултету - под именом “Право адвокатске професије”, који би предавали професори факултета, а програм дефинисало научно-наставно веће, навео је Тинтор.

Поред тога, планирано је да адвокати и професори убудуће заједно држе припреме за полагање правосудних испита.

Отварајући саветовање, Тинтор је указао да је циљ тог скупа отклањање баријера у комуникацији између различитих правосудних професија и покретање дијалога о суштинским питањима од значаја за правилну и уједначену примену права.

Он очекује да ће расправа на скупу бити жива, аргументована и академска напомињући да ће се бавити не само проблемима са којима се суочава адвокатура, већ и правосуђе са адвокатуром.

Новина овог саветовања је могућност да се дискусије прате путем ливе стрима на линку коморе.

Тако ће сви адвокати који нису успели да дођу на Златибор моћи да чују и прате дискусије уживо, навео је председник АКБ.

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић захвалио је адвокатима што су се у великом броју у свим подручним коморама добровољно пријавили да пружају бесплатну правну помоћ.

То је важан показатељ да смо сви заједно свесни потреба грађана у погледу правне помоћи, али и тешке социјалне ситуације у којој се потенцијални корисници бесплатне правне помоћи налазе. У овом тренутку, општине упућују редом са листе адвоката које је АКС доставила министарству и која је у интегралној форми објављена на нашој интернет страници”, навео је Илић.

Говорећи о унапређењима на пољу медијације и раду на изменама релевантног нормативног оквира, Илић је указао да је формирана радна група од 18 чланова, од којих су шест адвокати, али да још није приступила изради Нацрта измена и допуна Закона о посредовању у решавању спорова већ и даље разматра концепт новог система.

Реч је о сложеном и озбиљном задатку који захтева спровођење консултативног процеса са свим релевантним актерима. С тим у вези, позивамо вас да оранизовањем заједничких скупова размотримо сва могућа нормативна и друга решења која би допринела стварању ефикасног и одрживог система медијације”, рекао је Илић.

Указао је да велики број именованих адвоката чине највећу групацију међу медијаторима.

Наиме, преко 200 адвоката је уједно и медијатор, односно више од 20 одсто медијатора је уједно и адвокат.

Велика заступљеност је и резултат чињенице да адвокати и као медијатори и као пуномоћници странака у поступку медијације могу снажно утицати на ефекте примене овог начина решавања спорова”, сматра Илић.

Адвокате су у својим обраћањима поздравили и представници тужилаштва, судова, као и парламента.

Током три дана саветовања адвокати и њхови гости, тужиоци, професори, судије и други, дискутоваће на теме које се тичу утицаја адвокатске професије на вршење правде, потребних измена кодекса професионалне етике адвоката, проблема у примени и потребних измена адвокатских тарифа, затим могућних унапређења кол центра за службене одбране, као и проблема у практичној примени процесних закона.