ДРЖАВА улаже и до три пута више новца за лечење деце у иностранству него раније, док је за лечење ретких болести од 2012. године издвојила седам милијарди динара, односно 60 милиона евра, рекао је јуче председник Александар Вучић, коментаришући наводе у неким медијима да држава више новца даје Црвеној звезди и Партизану него за болесну децу.

Председник је навео да су од 2009. до 2013. године о трошку државе на лечење у иностранство упућена 1.492 грађанина Србије, а да је од 2014. потрошено око 3,5 милијарди динара, односно 30 милиона евра, за укупно 3.924 пацијента.

- За лечење деце оболеле од ретких болести држава је од 2012. године издвојила седам милијарди, односно 60 милиона евра. А до 2012. је издвојено - нула динара. За њих деца са ретким болестима нису ни постојала, а сад још држе придике. То да држава даје више новца клубовима него за лечење деце је демагошки приступ. Да држава није дала новац ФК Партизан, тај клуб не би данас играо у Европи против Манчестера, јер не би добили лиценцу. Тешко би Звезда без државне подршке имала спонзорство "Гаспромњефта". Да се десило да не играју европске купове, против Бајерна, Манчестера, држава би била крива. Али, пошто су прво причали да се један клуб помаже више него други, а када су видели да је веома балансирано и да се води рачуна, нашли су другу причу.

Министар здравља Златибор Лончар каже да је већ само на основу податка да је за првих девет месеци ове године на лечење у иностранство о трошку РФЗО упућено 719 грађана - што је готово четири пута више него 2009. - јасно колико више пажње и више средстава држава данас издваја за оне којима је лечење у иностранству неопходно.

Прочитајте још: За оболеле од ретких болести две милијарде динара

- Посредством буџетског фонда, основаног 2014. године, на лечење у иностранство упућено је 180 малишана, неки од њих и више пута - каже Лончар. - У стране центре послато је 339 узорака да се дође до дијагнозе обољења и 31 страни стручњак је дошао овде да лечи нашу децу. За то смо до сада дали 950 милиона динара.


УШТЕДА ОД ГАМА И ИКС НОЖА

ДОК се повећавају издвајања за лечење у иностранству, уштедело се лечењем пацијената који су раније, због недостатка опреме, упућивани у иностранство, рекао је министар Лончар:

- Сада сами успешно обављамо третмане на савременим апаратима за стереотаксичну радиотерапију: икс и гама ножу. Лечећи пацијенте на икс и гама ножу у КЦС за последње четири године држава је уштедела 40 милиона евра.