За лечење деце у иностранству држава издвојила 11 милијарди динара

Танјуг

четвртак, 24. 10. 2019. у 15:22

За лечење деце у иностранству држава издвојила 11 милијарди динара

Министар здравља Златибор ЛончарФото Тањуг

Осим изградње здравствене инфраструктуре, држава ће наставити да помаже и лечење деце у иностранству
За последњих пет година држава је за лечење деце у иностранству и ретке болести издвојила 11 милијарди динара, односно више од 90 милиона евра.

Од 2014. до данас на лечење у иностранство о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање и Буџетског фонда упућено је 4.148 пацијената и за то је издвојено око четири милијарде динара, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

"Колико је то значајан напредак и колико одговорно држава приступа овој области најбоље илуструје податак да је преко буџетског фонда, који смо основали 2014. године, до данас је 180 малишана отишло на лечење у иностранство, неки од њих и више пута, 339 узорака је послато у иностранство да се дође до дијагнозе и 31 лекар из иностранства је долазио у Србију да лечи нашу децу. За то смо до сада издвојили 950 милиона динара", рекао је Лончар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Икс нож у КЦС за годину дана лечио 509 пацијената од тумора и метастаза, а држави је уштедео 10 милиона евра

Он је за РТС нагласио да је истовремено, 2009. године преко РФЗО на лечење у иностранство о државном трошку послато 192 грађана Србије, а ове, 2019. године, до 1. октобра, већ њих 719.

"Јасна је и евидентна разлика, односно колико више пажње и више средстава држава данас издваја бринући о онима којима је лечење у иностранству неопходно", истакао је министар здравља.

Више од седам милијарди динара, како је рекао, издвојено је за лечење особа које болују од ретких болести, за које до 2012. године држава није "давала ни динар".

Он је нагласио да ће, осим изградње здравствене инфраструктуре - нових клиничких центара и болница, као и набавке нове медицинске опреме, држава наставити да помаже и лечење деце у иностранству.

Лончар је навео да су пацијенти оболели од малигних болести, са туморима и метастазама на различитим органима, којима је био потребан третман икс ножем, раније упућивани у иностранство, а да се данас успешно обављају третмани на савременим апаратима за стереотаксичну радиотерапију- Икс ножу и Гама ножу у Клиничком центру Србије.

У Центру за икс нож Клиничког центра Србије, за годину дана, од када је отворен, лечено је 509 оболелих. Министар здравља Златибор Лончар каже да је Србија, лечећи пацијенте на икс и гама ножу, за последње четири године уштедела 40 милиона евра.

"Просечно, цена третмана на Гама ножу у иностранству је 10.000 евра, значи око 30 милиона евра смо уштедели за четири године лечећи пацијенте код нас, у КЦС. Такође, за само годину дана смо на 509 пацијената на икс ножу уштедели десет милиона евра, узевши у обзир цену једног третмана од 20.000 евра на овом апарату у иностранству ", истиче Лончар.

Пре тога, подсећа министар, мали број пацијената је одлазио у иностранство, а многи нису ни дочекали третман овим савременим апаратима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације