НОГЕ су ми се одузеле када сам чуо. Не могу да схватим шта се ово ради. Чак ни адвокату није јасно, јер је читав случај толико политички да је и он у чуду. Јер, од када су Марка ухапсили, само копирају оптужницу, у којој су првобитно навели и дрогу и оружје, што су касније склонили, а остало је само да је Марко наводно пратио покојног Оливера Ивановића, што су ноторне глупости - каже, за "Новости", Небојша Рошић, отац Марка Рошића (26), осумњиченог у случају убиства Оливера Ивановића, описујући како се осећао када је у уторак по подне сазнао да је Основни суд у Приштини његовом сину продужио притвор на још два месеца.

Осим што он и супруга Бојана, али ни адвокат, нису обавештени о новом продужетку притвора Марку, Небојша каже да су и за чињеницу да је Марко из затвора у Гњилану премештен у затвор високог ризика у Подујеву, сазнао када су отишли да га посете.

- Пресекао сам се када ми је испред гњиланског затвора чувар саопштио да мој син није више ту. Убрзо се вратио са информацијом да је у Подујеву, где је притвореним Србима ужасно јер су нон-стоп у самицама. Уосталом, тај затвор намењен је осуђеницима, а мој Марко је у прiтвору - говори Небојша и додаје да је његовом сину причињена велика неправда.

Каже да ни сам не може да објасни због чега је Марко ухапшен и подсећа да се тужилаштво у Приштини позива на то да су наводно у џепу покојног Ивановића пронашли папирић са бројем регистарских таблица његовог џипа.

Прочитајте још: ИЛИ СУДИТЕ ИЛИ ИХ ОСЛОБОДИТЕ! Апел породица Срба оптужених за убиство Оливера Ивановића

- И то је ноторна неистина, јер су на лицу места, после убиства Оливера Ивановића, била два тужиоца, Србин и Албанац, који су и сада вољни да потврде да тога није тада било у џепу. Не могу да схватим ни да прихватим због чега је неко, и ко, желео да то подметне Марку - наставља наш саговорник.

Супруга и ћерке Недељка Спасојевића

И Јелена Спасојевић, супруга Недељка Спасојевића (43), осумњиченог у истом случају, каже да не може више да поднесе неизвесност и притисак. У страху је и за здравље супруга, који се, каже, прилично добро држи у затвору у Гњилану где га је прекјуче посетила. Иако је, каже, после губитка више од 20 килограма, последњих месец дана повратио мало тежине, Јелена подсећа да је њен супруг једанаест месеци у притвору без икаквих доказа, што, како објашњава, и њему тешко пада јер мора да доказује невиност.

- Осим што смо принуђени на додатне трошкове око превоза и одлазака у посету Недељку, та стрепња око његовог здравља и свега у вези с тим заиста нема цену. Ето, недавно је наша средња кћерка напунила 18 година, али он није био на рођендану. Што је још страшније, пре шест месеци му је од муке и бола, свестан да Недељко ништа није крив, преминуо отац у шездесет и четвртој години - прича нам Јелена, мајка три кћерке, Катарине (21), Анђеле (18) и Дијане (12).

У нади да ће правосудни органи заиста сагледати праведно случај њеног супруга и осталих осумњичених, Јелена опомиње да, нажалост, нико из међународне заједнице није реаговао на неоснован продужетак притвора и додаје да и њеног супруга држе без икаквих доказа о кривици.

Бојана и Небојша Рошић

НАМЕЋУ ПРИЗНАЊЕ

Марков отац сумња да косовски правосудни органи желе да његовом сину наметну неко признање. Рошић подсећа на случај у затвору у Гњилану када су, како каже, два инспектора дошла и рекла му дословце: "Марко, ти да помогнеш нама, ми ћемо теби." Али његов син, каже, није желео да разговара са њима, већ је тражио долазак адвоката.

ПРИТВОР АРСИЋУ

Основни суд у Приштини одредио је једномесечни притвор Ненаду Арсићу, држављанину Србије, који је осумњичен да је на Косову починио ратни злочин.

Оптужени Србин има пребивалиште у Нишу, што је био додатни разлог за косовско правосуђе да му одреди ову меру, а због опасности од бекства, сазнаје Косово онлајн.

Припадници Росу

УХАПШЕНИ 23. НОВЕМБРА

КРАЈЕМ прошле године, тачније 23. новембра, по наредби Специјалног суда у Приштини, приликом упада припадника РОСУ у северни део Косовске Митровице, ухапшени су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Драгиша Марковић и Саша Ћурчић, због наводне сумње да су умешани у убиство Оливера Ивановића.

Ћурчић је убрзо пуштен из притвора, а нешто касније је на условну слободу изашао Марковић, док су у притвору остали Спасојевић и Рошић.