ЈУТА обуставила екскурзије: Полиција не дозвољава да возимо иако није истекао рок за нова документа

Љ. Бегенишић

23. 10. 2019. у 21:30

ЈУТА обуставила екскурзије: Полиција не дозвољава да возимо иако није истекао рок за нова документа

Фото Н. Живановић На пут могу само аутобуси са исправним "папирима"

ЈУТА незадовољна после отказивања екскурзија због проблема са документацијом. Проблем настао јер захтеве за овај документ нису поднели на време

ОБУСТАВИЛИ смо организацију екскурзија и рекреативне наставе од 14. октобра. Путовања су померена, јер полиција не дозвољава да возимо пошто возачи немају идентификационе картице. Немају их јер је, према Закону о безбедности саобраћаја, рок да се оне набаве 29. децембар. Апелујемо на МУП да призна потврду која доказује да су возачи предали документа и да се картица чека.

Прочитајте још:Чудан разлог иза отказивања екскурзија: Полиција зауставила 100 аутобуса, иако је већина била исправна!?

Ово је у среду рекао Драгоје Зекавица, председник Одбора за ђачки и омладински туризам ЈУТА, на заједничкој конференцији са директором ЈУТА Александром Сеничићем. Сеничић је навео да свега од 10 до 15 одсто возача има ове картице, да је већина предала потребна документа за њихово добијање, али их још немају јер АМСС не може да одговори великом броју поднетих захтева. Возачи су, заправо, чекали последњи час, па им је и продужен рок, да би обезбедили овај документ.

Прочитајте још: Возе децу, немају ни дозволу: За четири дана утврђене неправилности код 28 возача

МУП је, пре неколико дана, издао саопштење у коме је наведено да је Правилником прописано да возач аутобуса којим се врши организовани превоз деце мора поседовати одговарајућу квалификациону картицу за возача, те да у том смислу није прописано да било каква потврда може бити замена, јер само подношење захтева на значи да возач испуњава предвиђене критеријуме.

- Издавање ових картица започето је још 30. јануара што значи да су превозници и возачи имали више него довољно времена да поднесу захтеве за издавање квалификационих картица и да добију исте - навео је МУП.

Зекавица је рекао да је од 1. септембра до 14. октобра полиција искључила скоро 1.000 аутобуса. Он тврди да је само током ове и крајем прошле недеље искључено 900 возила.

- Након тога рекли смо деци да не долазе тамо где не можемо да обезбедимо возача са идентификационом картицом. Екскурзије су померене док се овај проблем не реши - рекао је Зекавица.

Међутим, нису сва ђачка путовања одложена, јер деца и даље несметано путују аутобусима чији возачи поседују картице.

Екскурзије у Србији могу да се помере, али оне које је требало да се реализују у иностранству тешко ће бити поново организовати.

ДОДАТНИ ТРОШКОВИ

ЗЕКАВИЦА је навео да је новим правилником уведено и да аутобуси морају да раде технички преглед сваког месеца, а не као до сада на шест месеци:

- Морамо да обавимо 10 техничких преглед више годишње, а један кошта око 80.000 динара. Такође, возачи треба да имају лекарско уверење не старије од годину дана, а до сада је било три године. Све су то додатни трошкови - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vidak

24.10.2019. 07:52

Kakva je kartica potrebna vozacu koji vozi vec 25 godina, samo nekome palo napamet da uxme lako pare od naroda