Вакцина која штити од рака грлића материце папрено скупа, али ту није крај мукама родитеља

Б. Радивојевић

23. 10. 2019. у 13:13

Вакцина која штити од рака грлића материце папрено скупа, али ту није крај мукама родитеља
Током шест месеци имунизације деце против ХПВ, испливали многобројни проблеми у пракси

ВАКЦИНУ против хуманог папилома вируса (ХПВ) у Србији је примило неколико хиљада деце. За претходних пола године, од када је ово цепиво против ХПВ типова 16 и 18, који се сматрају одговорним за више од 70 одсто случајева рака грлића материце, сврстано међу "препоручене", показало се, међутим, да за родитеље није једини проблем што морају да плате вакцинацију. Можда чак и већа препрека је то што домови здравља не добијају вакцину. Када је родитељи купе у апотеци, многи лекари нису вољни да је дају, јер нису сигурни да ли је у набавци испоштован тзв. хладни ланац, којим се обезбеђује њена безбедна дистрибуција. Приватне ординације и набављају и дају вакцину, али су прескупе.

Прочитајте још: Срби ће ове године први пут примати нову врсту вакцине против грипа: Ево по чему се она разликује од старе

ХПВ вакцина је предложена за девојчице и дечаке од 12 година, али се не обезбеђује о трошку здравственог осигурања. Препорука је да се од 9. до 13. године даје у две, а после 14. године у три дозе. У апотекама вакцина кошта 14.797 динара по дози. У приватним ординацијама, како смо се у уторак уверили на терену, наплаћују је и по 21.000 динара, плус још 3.000 за преглед. И, тако три пута, јер и за узраст од 12 година примењују шему: три дозе на два месеца.

Прочитајте још: РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ: Умиру од излечиве болести

- С обзиром на то да је вакцина против ХПВ постала препоручена, али не и обавезна, њену набавку и даље не финансира РФЗО, а нејасан је и нерегулисан начин и процедура дистрибуције вакцине, као и њено давање - каже Гордана Племић, председница Удружења "Родитељ". - Практично, имунизација се тренутно у домовима здравља спроводи ретко, само ако је педијатар вољан да да вакцину купљену у апотеци. Педијатри из приватних здравствених установа наручују вакцину од дистрибутера и тада је њен транспорт сигуран.

Удружење "Родитељ" апелује на надлежне да вакцине стигну у домове здравља, како би деца ту могла да их примају, једноставније и јефтиније.

Имунолог др Срђа Јанковић, из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, наводи да је у земљама где је цепиво уведено већ дошло до драстичног смањења учесталости преканцерозних промена, понегде опада и број тумора. У Аустралији је, рецимо, масовном имунизацијом за 10 година учесталост оболевања од рака грлића материце смањена на 1,1 одсто, а ХПВ инфекције су смањене за 92 одсто.

- Држава јесте препознала имунизацију као најефикаснију заштиту од ХПВ, иако је ова вакцина препоручена, не и обавезна, али та препорука не сме да остане "мртво слово на папиру" - каже др Јанковић. - Вакцина је делотворна, проверена, а искуства су добра у земљама у којима је уведена пре много година. Папилома вирус превасходно се преноси сексуалним контактом и веома је заразан, па је вакцинација врло важна превентивна мера.

СМРТНОСТИ

ПО учесталости оболевања од рака грлића материце Србија је на четвртом, а по смртности на трећем месту у Европи. Од 100.000 жена, у ризику да оболи је 26, а у ризику да умре од ове болести је осам - дупло више него у већини европских земаља. Од рака грлића материце у Србији годишње умре око 400 жена.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)